Δεκτή έκανε τη βουλευτική τροπολογία των Κωνσταντίνου Καραγκούνη (Ν.Δ.) και Γιάννη Κουτσούκου (ΠΑΣΟΚ) ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, σύμφωνα με την οποία το 40% της κρατικής επιδότησης θα είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο, απόφαση σωτήρια για τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.
Σύμφωνα με την τροπολογία, «ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο».
Στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, μάλιστα, αναπτύσσεται το σκεπτικό των βουλευτών, σύμφωνα με το οποίο, «τα πολιτικά κόμματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για κρατική χρηματοδότηση, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου σκοπού, χρειάζονται ένα ελάχιστο διασφαλισμένο έσοδο για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους».
Και όλα αυτά λίγο αφού ο κ. Κουτσούκος είχε υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής για το ΠΑΣΟΚ ότι «εμείς δεν λαμβάνουμε κρατική χρηματοδότηση γιατί τα κρατούν οι τράπεζες», και λίγο πριν η Δημοκρατική Παράταξη γίνει…συνασπισμός κομμάτων.
Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων θα διεξαχθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι ονομαστική ψηφοφορία επί δυο άρθρων. Πρόκειται για τα άρθρα 5 και 7 του νομοσχεδίου, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο Θοδωρής Δρίτσας. Τα δύο άρθρα αναφέρονται στην παρεμπόδιση της ενίσχυσης κομμάτων από απλούς πολίτες με κουπόνια θεωρημένα από την Εφορία αφενός και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικου δικαίου που επιτρέπεται πλέον να χρηματοδοτούν κόμματα αφετέρου.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φωτογραφική ντροπολογία
«Εξόφθαλμη διαπλοκή» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος και διακριτική μεταχείριση υπέρ τους, την ώρα που οι πολίτες καταδιώκονται από τις τράπεζες, κατήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή το ακατάσχετο του 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα.
Απευθυνόμενη στον κ.Καραγκούνη του είπε ότι έφερε μία τροπολογία (σ.σ. από κοινού με τον Γ.Κουτσούκο) που δίνει ασυλία στα κόμματά τους, ενώ ο ίδιος δεν ανέφερε τίποτα στη χθεσινή του ομιλία και με αφορμή όσα του υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε γίνει τον Απρίλιο του 2012 με δύο δόσεις τότε της κρατικής επιχορήγησης.
Η ίδια χαρακτήρισε «φωτογραγική ντροπολογία» την εκπρόθεσμη τροπολογία που έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «έχετε μετατρέψει το κοινοβούλιο σε πλυντήριο δικών σας σκανδάλων» και καταγγέλλοντας διαπλοκή με εξωθεσμικές λειτουργίες. Η ίδια επέμεινε στην ανάγκη ο πρωθυπουργός να κληθεί να προσδιορίσει στην έρευνα των Εισαγγελέων για απόπειρα ή και δωροδοκία βουλευτών, για να προσδιορίσει ποιοι βουλευτές πέραν των 155 της συγκυβέρνησης είναι στο μυαλό του διαθέσιμοι να ψηφίσουν αντίθετα από τη δημόσια στάση τους, κάτι που παραπέμπει σε «υπόγειες διεργασίες», όπως είπε.
Η κ.Κωνσταντοπούλου καταφέρθηκε και κατά του κ.Κεδίκογλου, που ως υπουργός διόρισε τον Γκίκα Μάναλη και αργότερα ψήφισε την άρση της ποινικής, αστικής και διοικητικής ευθύνης του για την διαχείριση που του είχε αναθέσει. «Αν θεωρείτε ότι αυτά δεν σας αφορούν και αφορούν άλλους -γιατί βεβαίως αφορούν και άλλους, όπως είπε, ονοματίζοντας τους κ.κ. Καψή, Στουρνάρα και Αθανασίου- είναι ενδεικτικό της αντίληψής σας για την ευθύνη σας και την αντίληψή σας ια τη Δημοκρατία», είπε.
Απαντωντας, επί προσωπικού, ο κ.Κεδίκοβλου, υποστήριξε ότι η κ.Κωνσταντοπούλου είπε ότι εκείνος έβαλε τον κ.Μάναλη να κάνει απευθείας αναθέσεις, αλλά επι ημερών του δεν έγιναν τέτοιες. «Η κ.Κωνσταντοπούλου διακρίνεται για τις προσωπικές της επιθέσεις και τη μισαλλοδοξία της», είπε, περνώντας στην αντεπίθεση και κατηγορώντας την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρωτοστάτησε στο σωματείο όπου υπήρξε επί έτη προστατευόμενο μέλος για να του κόψει την σύνταξη και την περίθαλψη.
Ανταπατώντας, η κ.Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε αήθη την αναφορά του σε ένα γεγονός που όπως είπε οι πρωτοστατήσαντες την συκοφαντία έχουν ανασκευάσει, συμπεραίνοντας ότι αυτό δείχνει πως είναι κοινός συκοφάντης. «Από έναν δημοσιογράφο θα ανέμενα να γνωρίζει ότι η λέξη μισσαλοδοξία αναφέρεται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις», συνέχισε, συστήνοντάς του να μην την χρησιμοποιεί συνεχώς γιατί δείχνει την άγνοιά του και εκτίθεται.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ.Καραγκούνης για να επαναλάβει ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον Εισαγγελέα να καλέσει τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για μία πολιτική εκτίμηση που έκανε ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές για να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας δεν έκανε επτά φορές την εκτίμηση ότι δεν θα βρεθούν; Να τον καλέσει ο εισαγγελέας; Αυτή είναι η πολιτική στην οποία πιστεύετε; Συγχαρητήρια», είπε, θυμίζοντας από την πλευρά του ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν για ‘κουμπαρά’ θα κληθούν να δώσουν ονόματα, γιατί διαφορετικά θα είναι κοινοί συκοφάντες. Όσο για το ακατάσχετο του 40% υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρχει δίκτυ προστασίας για τα κόμματα, προκειμένου αυτά να μην εκβιάζονται»…