Τέχνη, γη και ουρανός

«Κάθε ζωγράφος, κάθε καλλιτέχνης, πρέπει να έχει ως σκοπό του να πιάνει ιδέες από τον ουρανό και να τις κατεβάζει στη γη» δηλώνει η ζωγράφος - αγιογράφος Μαρία Σιδέρη.

  • Real.gr
Τέχνη, γη και ουρανός
«Κάθε ζωγράφος, κάθε καλλιτέχνης, πρέπει να έχει ως σκοπό του να πιάνει ιδέες από τον ουρανό και να τις κατεβάζει στη γη».
 
Αυτό δηλώνει η ζωγράφος- αγιογράφος Μαρία Σιδέρη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, με αφορμή την έκθεσή της με θέμα «Από τη Γη ως τον Ουρανό» η οποία άνοιξε τις πύλες της στις 6 Οκτωβρίου, στην Πινακοθήκη Πειραιά.

Η ζωγράφος εκμυστηρεύεται ότι ήταν ανάγκη της ψυχής της να φανερώσει θέματα που απασχολούν τόσο την ίδια όσο και όλον τον κόσμο.

Βασική πεποίθησή της αποτελεί το γεγονός ότι στην τέχνη, η γη από τον ουρανό δεν απέχουν καθόλου, είναι μάλιστα οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και εκφράζει την άποψη ότι «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η τέχνη πρέπει να είναι πάντα αντανάκλαση της ψυχής».

Όπως αναφέρει, αποδέκτης της δεν είναι μόνο ο θεατής, «ο οποίος τουλάχιστον θα πρέπει να προβληματίζεται από αυτό που βλέπει» αλλά ταυτόχρονα και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, που βιώνει ευχαρίστηση και παράλληλα αποφορτίζεται από ιδέες που μερικές φορές τον βαραίνουν.

«Η ζωγραφική για μένα είναι ένας άλλος κόσμος, που όμως είναι ο κόσμος μου» εξομολογείται η καλλιτέχνις, η οποία αντλεί τα θέματά της από την καθημερινότητα.

Η κ. Σιδέρη ασπάζεται την άποψη του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου της «γενιάς του '30» Γιάννη Μόραλη ότι «ο καλλιτέχνης μιλάει με το έργο του, τα λόγια είναι περιττά» και υπερθεματίζει ότι ένα έργο είναι αληθινό όταν αποπνέει συναίσθημα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
«Ό,τι μου αρέσει θέλω να το ζωγραφίζω» αποσαφηνίζει και εκφράζει την επιθυμία να μεταφέρει την έκθεσή της σε άλλο τόπο, με φιλανθρωπικό σκοπό.


Στο πλαίσιο της έκθεσης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φιλοξενούνται τρεις φωτογραφικές ενότητες με υλικό πολέμων του εικονολήπτη Δημήτρη Βεντούρη.

Η πρώτη αφορά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η δεύτερη και μεγαλύτερη αφορά την πτώση του Σαντάμ και το Βόρειο Ιράκ και η τρίτη τη φυσική καταστροφή που επέφερε το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στις επικίνδυνες ζώνες κινούν το ενδιαφέρον του κ. Βεντούρη και την απαθανατίζει με το φακό για να «καταλάβει ο κόσμος πώς ζούμε εμείς και πώς ζουν σε αυτές τις περιοχές». Η εικόνα, αναφέρει ο κ. Βεντούρης, συνδέει την τέχνη με τον πόλεμο και αυτό εξυπηρετεί η εν λόγω έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00, εκτός της Κυριακής που θα λειτουργήσει έως το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v