Ακολουθώντας το βλέμμα του λόρδου Βύρωνα

Η σχέση του Γιάννη Ψυχοπαίδη μαζί του αποτυπώνεται σε μια σειρά υδατογραφιών, σε έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα.

  • Real.gr
Ακολουθώντας το βλέμμα του λόρδου Βύρωνα
Η σχέση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον λόρδο Βύρωνα αποτυπώνεται σε μια σειρά υδατογραφιών.

Είναι έργα τα οποία συνδυάζουν το «ζωντανό φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά με μια ψυχική ομορφιά, ελευθερία και τόλμη που κάνει ανθρώπους και τοπίο να γίνονται ένα».

Εγκαινιάζοντας τη νέα εκθεσιακή του χρονιά, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση του ζωγράφου με τίτλο «Ο Βύρων στην Κεφαλονιά», στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη.

«Αν και η έκθεση ακούγεται σαν να έχει ιστορικό χαρακτήρα, ξεκινάει από πρωτογενή αισθήματα που έχουν άμεση σχέση με τον τόπο που γεννήθηκαν αυτά τα έργα», υποστηρίζει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

190 χρόνια από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα

Αφορμή για την έκθεση αποτελεί η συμπλήρωση 190 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, μαζί με μια πολύ συγκεκριμένη όσο και ευτυχή συγκυρία.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εδώ και 15 χρόνια τυχαίνει, κάθε μήνα Αύγουστο, να κατοικεί στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς, δίπλα από το σπίτι όπου ζούσε ο Βύρωνας από τον Αύγουστο του 1823 και για τέσσερις μήνες, όταν έφτασε στο νησί για να στηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Με το βλέμμα αμετακίνητο προς το ίδιο τοπίο που ανεπαίσθητα αλλοιωνόταν μέσα στα χρόνια ο καλλιτέχνης γεννούσε κάθε Αύγουστο τα τελευταία 15 χρόνια μια σειρά ζωγραφικές εικόνες εκ του φυσικού, απλές και άμεσες.

Ο ζωγραφικός διάλογος με το ίδιο πάντα τοπίο έγινε μια εμμονή και μια συνήθεια, που επανερχόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια μόνο τον Αύγουστο, μόνο εκεί και μόνο από το ίδιο πάντα σημείο. «Δεν με ενδιέφερε να κάνω τοπιογραφία της Κεφαλονιάς.

Ένα, μοναδικό γλυπτό

Τα έργα απεικονίζουν ακριβώς ένα κάδρο, ευθεία κάτω στο βλέμμα του Βύρωνα και το δικό μου, το ίδιο, λίγο πιο κοντά λίγο πιο μακριά, μα πάντα αυτός ο κάμπος», σημειώνει ο καλλιτέχνης. «Εστιάζω σε ένα συγκεκριμένο τετράγωνο, σε άλλες στιγμές, καιρικές συνθήκες και ψυχικές καταστάσεις».

Τα έργα που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια είναι μια συστηματική αντίστιξη, τόσο θεματική όσο και τεχνική, στην υπόλοιπη δουλειά του Ψυχοπαίδη, ο οποίος, για έναν μόνο μήνα, ασκεί τη δουλειά ενός συνεπούς υπαιθριστή ζωγράφου.

Με τον τρόπο αυτόν γεννήθηκε μια μεγάλη σειρά από ακουαρέλες που απλώνεται συστηματικά από χρόνο σε χρόνο, πάντοτε σε μια μεταφορική αλλά και κυριολεκτική μεσοτοιχία με τον Βύρωνα και την πνευματική του παρουσία.
 
Ελεύθερα ζωγραφισμένα τα έργα μέσα στα χρόνια, υπάρχει ένα εννοιολογικό στοιχείο που τα συνδέει. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα σκούρο νυχτερινό τοπίο, κι ένα δεύτερο, μια νεκρή φύση με το ίδιο τοπίο στο βάθος και τα εργαλεία της δουλειάς.

Η έκθεση περιλαμβάνει 45 έργα, ζωγραφισμένα από το 2004 έως 2013, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό («το μοναδικό γλυπτό που έχω κάνει στη ζωή μου», υπογραμμίζει ο Γ. Ψυχοπαίδης), όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.

«Η έκθεση έρχεται σαν βάλσαμο σε μια εποχή κατάμαυρη...»

«Οι ζωγραφικές αξίες της έκθεσης, η αισθητική της, το στυλ της, έρχεται σαν βάλσαμο σε μια εποχή πραγματικά κατάμαυρη.

Διαισθητικά θα έλεγα ότι αυτό ήταν απολύτως ηθελημένο, σαν μια διάθεση φυγής από τα όχι ιδιαιτέρως ευχάριστα που μας περιβάλλουν» αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου, συνοδεύει αναλυτικός κατάλογος με αναπαραγωγές όλων των παραπάνω έργων, καθώς και συνοδευτικά κείμενα του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελου Δεληβορριά και του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο