Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Σημαντικό βήμα το ραντεβού Μέρκελ-Σαμαρά

«Φιλική και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τι είπε για το γεύμα Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο.

Βενιζέλος: Σημαντικό βήμα το ραντεβού Μέρκελ-Σαμαρά
«Φιλική και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και δεν έγιναν κοινές δηλώσεις.

Σε δηλώσεις του στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η συνάντηση με τον νέο ομόλογό μου της Τουρκίας, τον κ. Τσαβούσογλου, ήταν πολύ φιλική και ουσιαστική. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας, τους διαύλους επικοινωνίας, και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Αναφερθήκαμε στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο και ενθαρρύνουμε τη συνέχειά τους. Υπάρχουν, επίσης, διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και επίσης να προωθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «το κλίμα νομίζω είναι πάρα πολύ παραγωγικό, αλλά βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν. Και θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας συνάντησης υψηλού επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Συνεργασίας Διμερούς Διακυβερνητικής που θα συναντηθεί, τώρα, για τρίτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου να οργανώσουμε μία δική μας συνάντηση, στα τέλη Νοεμβρίου, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνόδευσε τον Έλληνα ομόλογό του μέχρι την έξοδο του κτιρίου, που στεγάζεται η τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Έλληνες δημοσιογράφοι είχαν σύντομη συνομιλία με τον κ. Τσαβούσογλου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο δυο φορές, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι επισκέφθηκε και τις «δυο πλευρές» στο νησί, προσθέτοντας: «έχω προσωπικούς φίλους και οι Ελληνοκύπριοι είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι».

Όταν ρωτήθηκε αν στηρίζει συνολική λύση του Κυπριακού η απάντησή του ήταν: «Πλήρης υποστήριξη, όσο ποτέ άλλοτε».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
«Σημαντικό πρώτο βήμα»

Η συνάντηση του Βερολίνου ήταν ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συνομιλίες του Αντ. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Με βάση την ενημέρωση που έχω από τον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι η συνάντηση του Βερολίνου με την κ. Μέρκελ ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα γιατί, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και που πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο, την εποχή μετά την τρόικα, την εποχή της επανόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όχι στην κανονικότητα του παρελθόντος, αλλά στην κανονικότητα του μέλλοντος, σε μια Ελλάδα η οποία είναι αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην ΕΕ και μέσα στην ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι έχει μιλήσει πολλές φορές «για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν».

Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε σήμερα (χθες) ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «δεν έχει ζητηθεί και φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Και για να το ζητήσουμε αυτό, πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα. Σας θυμίζω ότι το κρίσιμο κριτήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα».

Και κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα και ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλό ευρωπαϊκό κράτος, θέλει καλή δημόσια διοίκηση, καλή εκπαίδευση, καλή δικαιοσύνη, αλλά μην ξεχνάμε τι έχει γίνει ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και, βέβαια, μιλάω για το θέμα αυτό γιατί πρώτο μας μέλημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδυτικό περιβάλλον και χωρίς μια πραγματική οικονομία η οποία κινείται με αισιοδοξία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v