Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκκληση Άιντε στους Κυπρίους

Οι Κύπριοι στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή...

  • Real.gr
Έκκληση Άιντε στους Κυπρίους
Οι Κύπριοι στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή, για κατάργηση συνόρων, για την άνοδο του ισλαμικού κράτους.

Αυτήν τη χρονική περίοδο δεν είναι προς όφελος κανενός να παραμένουν άλυτα τα όποια θέματα, σημείωσε και πρόσθεσε: «είναι πιο επικίνδυνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε ασταθείς συνθήκες, γιατί δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα εξαιρεθεί από τα όσα διαδραματίζονται γύρω του στον κόσμο».

Ο κ. Άιντε έκανε έκκληση στους Κυπρίους να κοιτάζουν προς το μέλλον και όχι στο παρελθόν και διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να υποβοηθήσει ενεργώς τη διαδικασία των συνομιλιών (active facilitator) -και όχι για να ασκήσει την όποια επιδιαιτησία (arbitrator)- με στόχο να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. 'Αιντε είπε ότι οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Έρογλου, παραμένουν οπωσδήποτε δεσμευμένοι στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα σημείο εκκίνησης, το οποίο είναι ξεκάθαρο και καθόλου αντιφατικό, όπως υποστηρίζεται από κάποιους».

Σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, σημείωσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που δεν μπορεί να επιλυθεί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ πιστεύει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τη λήψη αποφάσεων, καθώς και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες, στοιχεία που θεωρεί αναγκαία για την επίτευξη προόδου για λύση.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και άλλα μακροχρόνια προβλήματα - που φαίνονταν άλυτα - επιλύθηκαν. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δική του χώρα -Νορβηγία - η οποία για δεκαετίες είχε προβλήματα με την πρώην Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα Ρωσική Ομοσπονδία για καθορισμό της ΑΟΖ, τα οποία επιλύθηκαν.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Αναφερόμενος σε χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες, είπε ότι το δικό του χρονοδιάγραμμα είναι «όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αλλά όσο καιρό χρειάζεται».
 
Χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα χαιρετίσουν ως «καλά νέα» μια συμφωνία, στην οποία ενδεχομένως να καταλήξουν οι δύο ηγέτες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Δεν υπονοώ ποσώς ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ασκήσουν την όποια επιδιαιτησία, αλλά θα υποβοηθήσω τη διαδικασία. Είμαι εδώ με στόχο να δημιουργήσω ένα κλίμα για επίτευξη προόδου και θα το πράξω, ενεργώντας με υποβοηθητικό τρόπο ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές» δήλωσε, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες τον έχουν ενθαρρύνει να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο.

Ο κ. Άιντε αναγνώρισε ότι υπάρχουν « πολλές διαφωνίες τακτικής φύσης (μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών) αλλά υπάρχει επίσης και η συμφωνία των δύο ηγετών, η κοινή διακήρυξη, που τονίζει ότι ο στόχος είναι μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Κληθείς να αναφέρει το συγκεκριμένο πρόβλημα, που, κατά τη γνώμη του, εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε ένα και μόνο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς -όπως εξήγησε - «τα θέματα είναι αλληλένδετα».

Η πολιτική δομή, στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, ως μέρος της λύσης, πρέπει να σέβεται τα όσα έχουν συμφωνηθεί, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι, στο όλο πακέτο πρέπει να υπάρξει λύση όπου και οι δύο πλευρές «θα αισθάνονται ότι αντιπροσωπεύονται επαρκώς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v