Στο φως τα μυστικά του τάφου της Αμφίπολης

Μπροστά σε μία σπουδαία ανακάλυψη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην περιοχή της Αμφίπολης των Σερρών, όπου εντόπισαν ένα ταφικό μνημείο. Επιστήμονες πιθανολογούν ότι πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου ή και συγγενών του. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

  • Real.gr
Στο φως τα μυστικά του τάφου της Αμφίπολης
Μπροστά σε μία σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην στην περιοχή της Αμφίπολης των Σερρών.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έπειτα από πολυετή ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη, εντόπισε την είσοδο του τύμβου, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο.

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Ο χώρος των ανασκαφών φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις όλο το εικοσιτετράωρο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ- τα 2 τελευταία χρόνια, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο.



Ο περίβολος του ταφικού μνημείου έχει συνολικό μήκος 497 μέτρα. Το τοίχος που των περιβάλλει έχει ύψος τρία μέτρα. Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Όπως είχε επισημάνει η κ. Περιστέρη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κατά την αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, «την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης».



«Σημαντικοί», όπως είπε, «στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’».

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 - 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.



Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μην βρίσκονται στη θέση τους.



Ακολούθησε μια ευρύτερη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη.

Αυτή οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος.

Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο αναγνωρισμένος διεθνώς αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής είπε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης.



Όπως υποστηρίζει, η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο κ. Λεφαντζής, ο περήφανος Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5,20 μέτρων αποδεικνύεται πως ήταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο.

Μάλιστα, τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τα λατομεία της Θάσου, με ειδικές σχεδίες και ξύλινα κάρα, τα οποία τραβούσαν βόδια εργασίας.

Ο Λέοντας της Αμφίπολης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, φέρεται να φιλοτεχνήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι γνωστό, ακόμη το όνομα του μεγάλου γλύπτη της εποχής.



Την πεποίθηση ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αρχαία Αμφίπολη εξέφρασε ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Καργάκος.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα», δήλωσε o υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, μιλώντας για την ανασκαφή στην αρχαία Αμφίπολη.,

«Μας μένουν δύο - τρεις εβδομάδες ώστε να μπουν οι αρχαιολόγοι στο εσωτερικό του τάφου και να βγουν ασφαλή συμπεράσματα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v