Μπλόκο στις απεργίες

Σε σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και συνδικάτα με αφορμή τις μεθόδους ακύρωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

  • Real.gr
Μπλόκο στις απεργίες
Σε σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και συνδικάτα με αφορμή τις μεθόδους ακύρωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σήμερα, ημέρα πραγματοποίησης της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για το δημόσιο, δικάζεται η αγωγή που κατέθεσε η κυβέρνηση εναντίον της, με την οποία ζητεί να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή διαρκείας της ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, καθώς βρίσκονται σε επίταξη.

Την ίδια στιγμή, ανατροπές έρχονται και στην προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την λειτουργία των συνδικάτων (ν. 1264/1982) που ισχύει εδώ και 32 χρόνια.

Το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης θα τεθεί επί τάπητος με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την επικείμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, αλλά διεξοδική συζήτηση αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο.

Στόχος της κυβέρνησης η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου να υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι τέσσερις ανατροπές που σχεδιάζονται είναι:
-Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η προκήρυξη απεργίας, για να είναι νόμιμη, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.
-Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ). Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin -Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
-Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι ο νόμος 1264 του 1982 «παρουσιάζει σημεία κόπωσης, ειδικά στο κομμάτι του συνδικαλισμού» προσθέτοντας όμως, ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση «να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές».

Πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην εμποδίζεται η κήρυξη απεργίας αλλά να μην μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή των συνδικάτων, ώστε να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητά τους, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Το θέμα της χρηματοδότησης τίθεται και από τα συνδικάτα, μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και των εσόδων που είχαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις μέσω του Οργανισμού.

Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση

Αγωγή με την οποία ζητεί να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή διαρκείας της ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης κατέθεσε το Δημόσιο. Η δικάσιμος (9/7) συμπίπτει με την αυριανή προκηρυχθείσα 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, το Δημόσιο -που εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης- αιτείται να διαταχθεί η διακοπή της εν λόγω απεργίας και η απαγόρευση συνέχισής της στο μέλλον, αλλά και να απαγορευθεί η επανάληψή της με την ίδια μορφή για την ικανοποίηση των ίδιων ή παρομοίων αιτημάτων. Επίσης, ζητεί να κηρυχθεί η εκδοθησομένη απόφαση προσωρινώς εκτελεστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v