Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί

Στα χέρια των αυτονομιστών παραμένουν οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας ετοιμάζουν οι δυτικές δυνάμεις. Έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία.

  • Real.gr
Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί
Στα χέρια των αυτονομιστών παραμένουν οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ, την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει παραβιάσεις του εναερίου χώρου της από ρωσικά μαχητικά. Καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, ενώ οι δυτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα.

Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι κάθε χώρα της G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις, όπως και η εφαρμογή τους. Τα νέα τιμωρητικά μέτρα εφαρμόζονται για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του, οι οποίοι κρατούνται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόρ, ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, δήλωσε: «Η χούντα του Κιέβου έχει τους συναδέλφους και συντρόφους μας γι' αυτό, αν υπάρχει δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι για μια ανταλλαγή».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση των μελών της αποστολής παρατηρητών είναι εντάξει. Ένας από τους στρατιώτες πάσχει από διαβήτη, αλλά η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή, παίρνει χάπια. Υπάρχει φάρμακο, υπάρχει φαγητό». Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, ενώ ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ δήλωσε ότι ο στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής.

Στο μεταξύ, ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Νέα επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης.

Ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών που το ρωσικό υπουργείο αποκαλεί ηγέτες του «κινήματος διαμαρτυρίας» στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις «προκλητικές» κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. Ο Κέρι ζήτησε επίσης τη «χωρίς όρους στήριξη» της Μόσχας στις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των 13 παρατηρητών του οργανισμού στην ανατολική Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v