«Ακολουθώ τα βήματα του Μικρού Πρίγκιπα»

Ο μεγάλος Μικρασιάτης λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης ξεκινά να γράφει τις σκέψεις του πάνω στο έργο του Σεντ Εξιπερί.

  • Real.gr
«Ακολουθώ τα βήματα του Μικρού Πρίγκιπα»
«Εργαζόμουν ακόμη στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν ένα άγνωστο κορίτσι, μια ελληνίδα που σπούδαζε στην Ελβετία, μου ζήτησε επίμονα μια χάρη. Μαγεμένη από τον Μικρό Πρίγκιπα του Saint-Exupery, κάθησε και τον μετέφρασε... Δεν το ήξερα αυτό το βιβλίο του αεροπόρου, του ήρωα της Γαλλίας, του θαυμάσιου συγγραφέα της Γης των ανθρώπων».

Με αυτά τα λόγια πριν από σαράντα χρόνια, τον Απρίλη του 1964, απόλυτα παραδομένος στη μαγεία του παραμυθιού του Σεντ Εξιπερί, ο μεγάλος Μικρασιάτης λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης ξεκινά να γράφει τις σκέψεις του πάνω στο έργο του Γάλλου συγγραφέα.

Ο Ηλίας Μέλλος -όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Αϊβαλιώτη συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ηλία Βενέζη- εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1930 έως το 1957.

Η τρυφερή και συγκινητική ματιά του πάνω στο έργο του Αντουάν Σεντ Εξιπερί, μαζί με άλλα κείμενα, οδοιπορικά και χρονογραφήματα -πολλά από τα οποία αφηγούνται περιστατικά στην Τράπεζα της Ελλάδος- συμπεριλαμβάνονται στο αναμνηστικό τεύχος του περιοδικού των εργαζομένων της τράπεζας «Κύκλος», που θα παρουσιαστεί στην τιμητική εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του συγγραφέα τη Δευτέρα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας.

Ενα από τα κείμενα του Βενέζη περιλαμβάνει το τεύχος του «Κύκλου»

«Φεύγοντας για λίγο, αυτές τις μέρες στο βουνό, φεύγοντας από τη βουή, το λαχάνιασμα και τις κραυγές των ανθρώπων, παίρνω μαζί μου τον Μικρό Πρίγκιπα, στην ωραία έκδοση του Γκαλλιμάρ, την εικονογραφημένη από τον ίδιο τον Saint Exupery. Μες τη γαλήνη του δάσους ακολουθώ τα βήματα αυτού του ξένου παλικαριού, του αεροπόρου που χάθηκε υπακούοντας στο πάθος του για την ελευθερία και το ύψος.

Ακολουθώ τα βήματά του μες την ερημιά», γράφει ο Ηλίας Βενέζης, ο συγγραφέας της «Γαλήνης», της «Αιολικής Γης» και του «Αιγαίου», το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα τάγματα εργασίας όπου έμεινε αιχμάλωτος για 14 μήνες και το βιβλίο που του χάρισε την απόλυτη αναγνώριση: «Το νούμερο 31328».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ανάμεσα στις σκέψεις του συγγραφέα για το έργο που τον συγκίνησε παρεμβάλλεται το αυθεντικό κείμενο του Εξιπερί, ενώ εκείνος προτρέπει τον αναγνώστη να χαθεί στη μαγεία του:

«Γιατί, πριν απ' όλα, ο Μικρός πρίγκιπας είναι αυτό, μια πλήρης, απόλυτη εγκατάλειψη στον κόσμο της μαγείας. Ν' αφεθεί ο άνθρωπος της μηχανής να τον πάρει το ρέμα, να καταργήσει τα ορόσημα, να καταργήσει την αλήθεια, την αληθοφάνεια, τη σύμβαση».

Στην ειδική αυτή έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύονται επίσης ανέκδοτες επιστολές του με τους διοικητές Εμμ. Τσουδερό και Κ. Βαρβαρέσο σχετικά με την έκδοση του «Χρονικού της Τραπέζης της Ελλάδος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο άλλες επιστολές με αφορμή τη σύλληψη του Βενέζη από τα γερμανικά SS μέσα στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά την εκδήλωση του προσωπικού της με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που οδήγησε στη φυλάκισή του το 1943.

Εκκληση

Η πρώτη επιστολή είναι η έκκληση προς τη γερμανική Kommandatur πνευματικών προσώπων (ανάμεσά τους ο Αγγελος Σικελιανός, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Σπύρος Μελάς, ο Ιωάννης Κακριδής, ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος και ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης) για την απελευθέρωση του συγγραφέα και το δεύτερο μια συγκινητική επιστολή του ίδιου του Βενέζη προς τη σύζυγό του, ενόσω ήταν κρατούμενος στο Μπλοκ C των Φυλακών Αβέρωφ, εμπειρία που τον ενέπνευσε για τη συγγραφή του θεατρικού του έργου «Μπλοκ C».

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος και θα μιλήσουν οι συγγραφείς Τάκης Θεοδωρόπουλος και Τάκης Χατζηαναγνώστου, καθώς και η κόρη του τιμωμένου Αννα Βενέζη-Κοσμετάτου.

Διηγήματα του Βενέζη θα διαβάσει ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης, που θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ο κ. Προβόπουλος θα δωρίσει στην κόρη του συγγραφέα ένα ειδικό συλλεκτικό αντίτυπο του «Χρονικού της Τραπέζης της Ελλάδος» που συνέγραψε ο πατέρας της το 1955, ύστερα από παρότρυνση του τότε διοικητή Ξενοφώντα Ζολώτα και το οποίο αποτελεί μια εξιστόρηση της πρώτης 25ετίας της τράπεζας.

«Το νούμερο 31328»

Το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013 με πρωτοβουλία του διοικητή Γ. Προβόπουλου και περιλαμβάνει το Μουσείο της Τράπεζας.
 
Σε αυτό παρουσιάζεται η σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας, τη βιβλιοθήκη που φιλοξενεί περίπου 200.000 τόμους βιβλίων, το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος και τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνουν νομίσματα, έργα τέχνης, αρχιτεκτονικά στοιχεία, έπιπλα, διακοσμητικά-αντίκες και φωτογραφίες...

Το φίδι, έχοντας δαγκάσει μια φορά, δεν θα είχε πια δηλητήριο να δώσει.

«Μες το χειμωνιάτικο δάσος, καθώς νυχτώνει αναπολώ αδιάκοπα τον Μικρό Πρίγκιπα του σκοτωμένου αεροπόρου. Κοιτάζω τ' άστρα και καθώς γύρω είναι έρημος, είμαι έτοιμος ν' ακούσω τη φωνή, ν' ακούσω το γέλιο, να ιδώ τα χρυσά μαλλιά.

Μα όσο περισσότερο γίνεται η νύχτα έρημος, τόσο καταλαβαίνω πως είναι μάταιο, πως πια δεν πρόκειται να γυρίσει στην έρημο των ανθρώπων ο Μικρός Πρίγκιπας του άστρου. Γιατί αν ξαναγύριζε, θα 'πρεπε να πάει πάλι πίσω σύντομα γυρεύοντας το φαρμακερό φίδι που θα τον λυτρώσει.

Μα το φίδι, έχοντας δαγκάσει μια φορά, δεν θα είχε πια δηλητήριο να δώσει. Και τότε η Γη θα ήταν αβάσταχτη.

Να μην υπάρχει τρόπος, να μην υπάρχει ελπίδα πως θα βρεις το φίδι να σε λυτρώσει όταν θα σε δαγκάνουν και θα σε φαρμακώνουν οι άνθρωποι».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v