Δεκαήμερο... έρωτα στη σκηνή

Δέκα ημέρες. Δέκα πρόσωπα. Εκατό ιστορίες. Πλήθος περιστατικών παρελαύνουν.

  • Real.gr
Δεκαήμερο... έρωτα στη σκηνή
Δέκα ημέρες. Δέκα πρόσωπα. Εκατό ιστορίες. Πλήθος περιστατικών παρελαύνουν στις 850 σελίδες του «Δεκαήμερου», από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μέσα από το οποίο παρουσιάζονται με συναρπαστικότατο τρόπο τα ήθη της εποχής εκείνης.

Το έργο του Βοκάκιου καλείται να «τιθασεύσει» ο Νίκος Καραθάνος διασκευάζοντάς το για το Εθνικό Θέατρο και την παράσταση «Δεκαήμερο», που κάνει πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Ο σκηνοθέτης, μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής «Γκόλφως», έρχεται αντιμέτωπος με το εξέχον έργο της ωριμότητας ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Ευρώπης, ο οποίος, μαζί με τον Δάντη και τον Πετράρχη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιταλικής γλώσσας.

Μέσα από εκατό νουβέλες που γράφτηκαν από το 1349 έως το 1351 και συνθέτουν το «Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος αποκαλύπτει ολοκληρωμένο τον ποιητικό κόσμο του, γεμάτο έρωτα, ευφυΐα και ουμανισμό.

Με όπλο τη ζωντάνια, την αμεσότητα και το χιούμορ, ο εμβληματικός Ιταλός συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης.

Η πολυσύνθετη αφήγηση γεννήθηκε μέσα από το πιο πένθιμο γεγονός: την επιδημία πανώλης του 1348 που ξέσπασε με ιδιαίτερη μανία προκαλώντας τη φρίκη του θανάτου στη Φλωρεντία.

Η εισαγωγή του βιβλίου είναι «αφιερωμένη στον μαύρο θάνατο της πανούκλας. Κι αφού συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν στην εξοχή, να λένε ιστορίες, να περάσουν καλά», αναφέρει ο Ν. Καραθάνος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ο σκηνοθέτης κλήθηκε να αφήσει έξω πολλές ιστορίες, διαφορετικά θα έπρεπε η παράσταση να έχει πολύωρη διάρκεια.

«Οι ιστορίες του Βοκάκιου είναι πολύ απλές και καθημερινές. Σηκώνουμε λίγο το σεντόνι και κοιτάζουμε από κάτω σαν θεατρική πράξη. Ολες είναι υπέροχες και είχα πρόβλημα ποιες να διαλέξω», σημειώνει.

«Μπορεί μια ιστορία να την προχωράω πιο πολύ και μια άλλη να τη σταματάω σε ένα σημείο ή να με απασχολεί μόνο μια στιγμή της».

Με αφορμή κάποιους από τους ήρωες του «Δεκαήμερου» του Βοκάκιου, δημιουργείται ένα μυσταγωγικό θέαμα για τον έρωτα. Κοσμικοί και καλόγεροι, γυναίκες και άνδρες, πονηροί και αθώοι, όλοι τους εκστατικοί μπροστά στα μυστήρια της φύσης ρίχνονται στο παιχνίδι του έρωτα χωρίς δικλίδες ασφαλείας.
 
Μας μεταφέρουν σ' έναν χωρoχρόνο όπου το καρδιοχτύπι της «πρώτης φοράς» συνυπάρχει με την αμηχανία, το δέος και την προσμονή για το άγνωστο. Και, τέλος, μας αποκαλύπτουν στιγμιότυπα από τις πιο συγκινητικές και πιο αστείες καταστάσεις των ερωτικών τους περιπετειών για να μας μυήσουν σ' έναν έρωτα γήινο, απαλλαγμένο από την αμαρτία.

Ο ίδιος πάντως ο Βοκάκιος στο τέλος του «Δεκαημέρου» αναφέρει: «Δεν υπάρχει πράγμα τόσο άτιμο που να προσβάλλει, εάν αυτό λέγεται με τίμια λόγια: και αυτό μου φαίνεται ότι εδώ το έχω κάνει αρκετά καλά».

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.

Οι ιστορίες

Ο Βοκάκιος διηγείται πώς επτά νέες γυναίκες και τρεις νεαροί αφήνουν την πόλη και καταφεύγουν σε μια μακρινή εξοχική κατοικία, περιμένοντας να τελειώσει το κακό.

Οι φυγάδες αποφασίζουν, για να περνάνε την ώρα τους, να διηγούνται διάφορες ιστορίες κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου που κρατάει η εκδρομή.

Συντελεστές

Η διασκευή του κειμένου, που υπογράφεται από τον σκηνοθέτη, βασίζεται στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη.

Η δραματουργική επιμέλεια είναι της Λ. Κιτσοπούλου, τα σκηνικά-κοστούμια της Ελ. Παπαγεωργακοπούλου, η μουσική του Αγγ.Τριανταφύλλου, η κίνηση της Αμ. Μπένετ και οι φωτισμοί του Λ. Παυλόπουλου.

Διανομή (αλφαβητικά): Αλ. Αλεξανδράκη, Μ. Διακοπαναγιώτου, Αν. Διαμαντοπούλου, Ν. Καραθάνος, Γ. Κότσιφας, Χρ. Λούλης, Γ. Μπινιάρης, Αγγ. Παπαδημητρίου, Εύ. Σαουλίδου, Μ. Σαράντης, Αγγ. Τριανταφύλλου, Μ. Τριανταφυλλίδου, Λ. Φωτοπούλου, Γ. Χατζηπασχάλη.

Μουσικός επί σκηνής: Δ. Τίγκας. Ακούγεται η φωνή της μικρής Ε. Σαμιώτη.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v