Ένα ταξίδι στον 20ο αιώνα

Το μυθιστόρημα «Το παιδί του ξένου» του Άλαν Χόλινγκχερστ...

  • Real.gr
Ένα ταξίδι στον 20ο αιώνα
Ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα είναι το μυθιστόρημα «Το παιδί του ξένου» του Άλαν Χόλινγκχερστ, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Συνομιλώντας το βράδυ της Τρίτης με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου», ο 60χρονος βρετανός συγγραφέας σημείωσε πως το βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου του είναι ένα παράδοξο:

η συνεχής απουσία του κεντρικού του χαρακτήρα. Ο νεαρός αριστοκράτης ποιητής Σεσίλ Βάλανς θα εμφανιστεί για λίγο στην αρχή της δράσης, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1913, και κατά την πορεία θα εξαφανιστεί.

Η εξαφάνιση, όμως, αυτή, που θα επέλθει λόγω του θανάτου του, θα καθορίσει τη μοίρα των μυθιστορηματικών προσώπων και στις τέσσερις διαφορετικές εποχές τις οποίες καλύπτει η πλοκή.

Το «Παιδί του ξένου» είναι το πιο φιλόδοξο, το πιο ολοκληρωμένο και το πιο απολαυστικό βιβλίο του συγγραφέα, είπε ο Αντ. Χρυσοστομίδης, συστήνοντας τον Αλ. Χόλινγκχερστ στο αθηναϊκό κοινό: «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και ο Χόλινγκχερστ διαθέτει μια τέλεια περιγραφική δύναμη».

Από τη μεριά του ο Βρετανός μυθιστοριογράφος εξήγησε πως ήθελε να γράψει όχι για τον ίδιο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο θα λάβει μέρος και θα σκοτωθεί ο Σεσίλ, αλλά για τις επιπτώσεις που είχε στην κοινωνία.

Κατά τα άλλα, το βιβλίο ξεκινάει με μια κωμωδία σεξουαλικών παρεξηγήσεων, που θα υποχρεώσει εν συνεχεία όλους τους ήρωες να επανέλθουν σ’ αυτήν.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ας σημειωθεί ότι ο Σεσίλ θα γίνει διάσημος ποιητής χωρίς να κατορθώσει να γράψει σπουδαία ποιήματα: έχει βρει για κάποιον λόγο έναν τρόπο να αποτυπωθούν οι στίχοι του στη συλλογική μνήμη και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Ο Αλ. Χόλινγκχερστ εγκαινίασε τη μυθιστορηματική του καριέρα, γράφοντας για την ομοφυλοφιλία σε μια περίοδο, τη δεκαετία του 1980, κατά την οποία το να κάνει κανείς κάτι τέτοιο ισοδυναμούσε με θαρραλέα πολιτική πράξη.

«Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά για τους ομοφυλόφιλους», παρατήρησε ο συγγραφέας, «τόσο στο πολιτικό και στο νομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο».

Το «Παιδί του ξένου», όπου το πολιτικό συμπλέκεται με το οικονομικό και το ταξικό στοιχείο, έχει και πάλι ως θέμα του την ομοφυλοφιλία, αλλά δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά σ’ αυτήν:

«Θέλω να μιλήσω για τη συναρπαστική ζωή των ομοφυλόφιλων, όχι να συντάξω πολιτικά μανιφέστα.

Δεν μου άρεσαν ποτέ οι εξιδανικεύσεις, εκείνο που επιζητούσα ανέκαθεν ήταν να σκιαγραφήσω δυνατούς και περίπλοκους χαρακτήρες.

Ο συγγραφέας, άλλωστε, οφείλει να επινοεί από βιβλίο σε βιβλίο νέες προκλήσεις και να προχωρεί κάθε τόσο σε καινούργιες συνθέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v