Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι και πάλι τα εργασιακά

Την διάσταση απόψεων θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι επικεφαλής της τρόικας.

  • Real.gr
Στο τραπέζι και πάλι τα εργασιακά
Την διάσταση απόψεων θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας για τα ακανθώδες ζητήματα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Χθες πάρα την πολύωρη αναμονή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν κατάφερε να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών, εξαιτίας των διαδοχικών συναντήσεων που είχε η τρόικα με άλλους υπουργούς, των οποίων η ατζέντα κρίθηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί.

Για μια ακόμη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. Η τρόικα επιμένει η μείωση αυτή να προέλθει μόνο από εργοδοτικές εισφορές, ενώ το οικονομικό επιτελείο αντιπροτείνει η μια μονάδα να αφορά εισφορές εργαζομένων.

Μάλιστα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, εάν η μείωση γίνει εφάπαξ τον Ιούλιο.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα που επιμένει η τρόικα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση αφορά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με την κατάργηση της τελικής έγκρισης που απαιτείται αυτή τη στιγμή από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να επιμείνει στο ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με ομοφωνία των κοινωνικών εταίρων, το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v