«Πόκερ» πάνω στα ερείπια της Ουκρανίας

Άνδρες με στρατιωτικά κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία. Δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση ο έκπτωτος πρόεδρος. Παραμένουν στην πλατεία Μαϊντάν οι διαδηλωτές.

  • Real.gr
«Πόκερ» πάνω στα ερείπια της Ουκρανίας
Μέσα σε μία εβδομάδα, στην Ουκρανία έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Αρχικά, απομακρύνθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Πλέον, μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, εκεί όπου υπήρξε εκατόμβη νεκρών, στο προσκήνιο βρίσκεται η χερσόνησος της Κριμαίας.

Εκεί, ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν σήμερα δύο αεροδρόμια, το πολιτικό στη Συμφερόπολη και το στρατιωτικό στη Σεβαστούπολη, ενώ περισσότερα από δέκα ρωσικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τη χερσόνησο, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ με δηλώσεις του προσπαθεί να ρίξει τους τόνους στην Κριμαία, κατηγορώντας «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές» για την αποσταθεροποίηση.

Η πλευρά των Τατάρων στην χερσόνησο δεν αναγνωρίζει τη νέα τοπική κυβέρνηση που ψηφίστηκε χθες, καθώς θεωρούν ότι ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Κριμαίας «υπό την απειλή όπλου».

Στην πλατεία Μαϊντάν, εκεί όπου βρίσκεται το προπύργιο των διαδηλωτών, οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν και θα μείνουν εκεί, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η εισαγγελία της Ουκρανίας έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να συλλάβει μέσα σε δέκα ημέρες 24 αξιωματούχους οι οποίοι εμπλέκονται με τους θανάτους από τα βίαια επεισόδια στο Κίεβο.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρουν ότι ενώ έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Κρεμλίνο να συζητήσουν για την κρίση, ωστόσο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Από τη Μόσχα ωστόσο γίνεται γνωστό ότι η Ρωσία θα λάβει σίγουρα μέρος στις συνομιλίες της Ουκρανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν αξιωματούχοι του φτάσουν στο Κίεβο.

Τι είπε ο Γιανουκόβτις

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή του δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για το μέλλον της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο, γιατί δέχθηκε απειλές.

Σημείωσε μάλιστα πως «εμπιστεύτηκε την ακεραιότητα των δυτικών διαμεσολαβητών» όταν υπέγραψε την συμφωνία ειρήνης που προώθησε η Ε.Ε. Όπως τόνισε, μετά την συμφωνία ακολούθησε «η ανομία, η τρομοκρατία, η αναρχία και το χάος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v