Ουκρανία: Μεταβατικός πρόεδρος ο Τουρτσίνοφ

Την απομάκρυνση Γιανουκόβιτς και τη διεξαγωγή εκλογών στις 25/5 αποφάσισε το κοινοβούλιο. Προσωρινός πρόεδρος ο Α. Τουρτσίνοφ. Προεδρική εμφάνιση Τιμοσένκο μετά την αποφυλάκιση. Να διαφυλαχτεί η εδαφική ακεραιότητα συμφώνησαν Μέρκελ-Πούτιν.

Ουκρανία: Μεταβατικός πρόεδρος ο Τουρτσίνοφ

Μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συσταθεί έως την Τρίτη στην Ουκρανία, όπου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπέμφθηκε χθες από το κοινοβούλιο.

Μεταβατικός πρόεδρος ορίστηκε ο στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώ η αποφυλακισθείσα Γιούλα Τιμοσενκο, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τον πρωθυπουργικό θώκο.  

Η χώρα κινείται σε τεντωμένο σχοινί με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στο Χάρκοβο, στην περιοχή που κατοικείται κυρίως από Ρωσόφωνους και εμφανίζει "αποσχιστικές" τάσεις, ενώ στο Κίεβο η πρώην πρωθυπουργός Γιούλα Τιμοσένκο πραγματοποίησε προεδρική εμφάνιση στην Πλατεία Ανεξαρτησίαςμετά την αποφυλάκισή της, καλώντας τους διαδηλωτές να συνεχίσουν. 

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων και του πρώην γενικού εισαγγελέα.

Μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς, τα καθήκοντα του προέδρου ανατέθηκαν προσωρινά στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το στενότερο συνεργάτη της Γιούλια Τιμοσένκο. Το κοινοβούλιο σήμερα αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής την προηγούμενη ημέρα, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Σήμερα το πρωί το κέντρο του Κιέβου, που είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη, ύστερα από τρεις μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, φαίνεται να ανακτά τους παλιούς του ρυθμούς, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη που βρίσκεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος. Στην πλατεία Ανεξαρτησίας από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. 

Την απελευθέρωση της Τιμοσένκο χαιρέτισαν η Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Αγγλίας, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από την αντιπολίτευση.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του πολωνού πρωθυπουργού ότι «υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.

Μέρκελ - Πουτίν: Να διαφυλαχτεί η εδαφική ακεραιότητα

Η Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση».

Κι όλα αυτά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι δύο (ηγέτες) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν υπογράμμισαν επίσης ότι η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί «κοινό συμφέρον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας με την καγκελάριο της Γερμανίας εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ανέφερε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την συζήτηση των δύο ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Βαρύ σφάλμα πιθανή ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία 

Η Σούζαν Ράις, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.

Η Ράις, μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείσα για το σενάριο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Μόσχα.

«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται», δήλωσε η Ράις.

«Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση. . . ανάμεσα σε μια Ουκρανία που έχει μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια μοντέρνα Ουκρανία που επιδιώκει μια στενότερη ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Αυτά δεν είναι κατ' ανάγκη αλληλοαποκλειόμενα», είπε η Ράις σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Η αποπομπή Γιανουκόβιτς

Το Σάββατο μία ώρα μετά τις δηλώσεις του Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι δεν παραιτείται από το αξίωμά του η ουκρανική Βουλή αποφάσισε την απομάκρυνσή του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Μαίου.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας καταδίκασε την κατάσταση την οποία περιέγραψε ως ένα «πραξικόπημα» κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης σε ένα ουκρανικό δίκτυο. «Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας και αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως ο πρόεδρος αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ. «Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα.

Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι "μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας "σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους".

Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο 

H πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, που απελευθερώθηκε, κάλεσε τους αντιπάλους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά το ότι η Ράντα, η Βουλή της χώρας, ψήφισε υπέρ της αποπομπής του από το αξίωμα. «Δεν έχετε δικαίωμα να φύγετε από την Μαϊντάν... μη σταματάτε ακόμα», είπε η Τιμοσένκο στους περίπου 50.000 συγκεντρωμένους.

Η Τιμοσένκο, καθισμένη σε αμαξίδιο, λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη, είπε στους συγκεντρωμένους «εσείς είστε οι ήρωες, οι καλύτεροι της Ουκρανίας».

Η ηγερία της λεγόμενης Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 είπε ότι «δεν αναγνώρισα το Κίεβο, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων».

Αμέσως μετά την άφιξη Τιμοσένκο, που είχε καταδικαστεί το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, ιερείς τέλεσαν μια προσευχή για ένα από τα θύματα της βίας της περασμένης εβδομάδας με σχεδόν 80 νεκρούς. «Ήλθαμε για τη Γιούλια, θα την ψηφίζουμε πάντα. Οι άλλοι στην αντιπολίτευση μπορεί να είναι συνεργάτες της αλλά αυτή είναι η αληθινή ηγερία», είπε μια γυναίκα που μετείχε στη συγκέντρωση στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ίδια αμέσως μετά την απελευθέρωσή της δήλωσε πως «η δικτατορία έπεσε». «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε.

Η Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ουκρανία θα ενταχθεί στο εγγύς μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα», φέρεται να δήλωσε η ηγετική αυτή μορφή της αντιπολίτευσης μετά την απελευθέρωσή της από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα την αποφυλάκιση Τιμοσένκο

Η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε χθες, θα συναντήσει «πολύ σύντομα» την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με την οποία συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα, ανέφερε το κόμμα της σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Θα συναντηθούν πολύ σύντομα» διευκρινίστηκε στο δελτίο τύπου του κόμματος Πατρίδα. Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη. «Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Μπαρόζο. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και την αποπομπή Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, ενώ κάλεσε να σχηματιστεί μια μεταβατική «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

"Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο. Στην έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, η Γαλλία σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της απευθύνει έκκληση για την προάσπιση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας όπως και για αποχή από τη βία", τονίζει με ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοραν Φαμπιούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε την «εξαιρετική πρόοδο» στην Ουκρανία και δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει «μια νέα κυβέρνηση» και να πιέσει προκειμένου να δοθεί στο Κίεβο οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Χέιγκ έγραψε νωρίτερα ότι συνομίλησε «με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάγερ», και συμφώνησαν «να υποστηρίξουμε μια νέα κυβέρνηση και να πιέσουμε για (την εκταμίευση) οικονομικής βοήθειας ζωτικής σημασίας από το ΔΝΤ».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.

«Δεν το λέω αυτό για να φοβίσω κανέναν, αλλά είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εν αμφιβόλω την (εδαφική) ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24.

Λαβρόφ προς ΗΠΑ: Απειλείται η συμφωνία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι ότι η συμφωνία για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία έχει «καταπέσει από την ανικανότητα ή την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης» να την τηρήσουν.

«Οι παράνομες εξτρεμιστικές οργανώσεις αρνούνται να αφοπλιστούν και στην πραγματικότητα θέτουν το Κίεβο υπό τον δικό τους έλεγχο με τη συμπαιγνία των ηγετών της αντιπολίτευσης», είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι τηλεφωνικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ «υπενθύμισε» επίσης στον Κέρι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνομιλία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες να «αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες των εξτρεμιστών και να επανέλθει η κατάσταση στη συνταγματική οδό».

Καταδικάζει η Ρωσία

Η Ρωσία καταδίκασε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και προειδοποίησε ότι υφίσταται μια απειλή για την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με μια γραπτή ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Ο διπλωματικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες διαμεσολάβησης επέκρινε τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι συνέβαλαν στη σύναψη μιας συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά, πώς αφού αναγνώρισαν τη νομιμοποίηση του προέδρου (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς, της Βουλής, όλων των κρατικών θεσμών, οι ευρωπαίοι μπορούν να έρχονται στο Κίεβο και να πηγαίνουν στους εθνικιστές επαναστάτες και τους τρομοκράτες στο Μαϊντάν και να λένε εκεί — κάτω η νόμιμη κυβέρνηση που αναγνώρισαν», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Λουκίν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v