Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «Νύφες» στο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση με θέμα «Παράδοση και μόδα του νυφικού στην Ελλάδα».

  • Real.gr
Οι «Νύφες» στο Μουσείο Μπενάκη
Με «Νύφες» κάνει ποδαρικό στο 2014 το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα αναλαμβάνει, να μυήσει το κοινό στην «Παράδοση και τη μόδα του νυφικού στην Ελλάδα», μέσα από τις συλλογές του.

Περίπου 80 νυφικά του 19ου και του 20ου αιώνα, φορεμένα σε κούκλες και φωτισμένα κατάλληλα, επιτρέπουν να τα θαυμάσουμε από κοντά, στην αίθουσα του Μπενάκη.

Μια σκηνογραφία, δια χειρός της σκηνογράφου- ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου και προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που φέρει το όνομα του πατέρα της, Βασίλειου.

Η έκθεση είναι αφορμή να γιορτάσει το Ίδρυμα τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του και να τιμήσει τους δωρητές του αλλά και τις νύφες που φόρεσαν αυτά τα νυφικά.

«Όλες αναφέρονται με το πατρικό τους όνομα κι όχι με του συζύγου τους» σπεύδει να διευκρινίσει η κ. Παπαντωνίου, καθώς μας ξεναγεί στην έκθεση.

Στο κέντρο της αίθουσας δεσπόζουν όλα τα λευκά νυφικά.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Και όλα χωρίς το διάσημο πέπλο, αφού αυτό δεν δωρίζεται αλλά παραμένει στην οικογένεια και πηγαίνει από μαμά σε κόρη.

Λευκό μακρύ σατέν, τούλι, μεταλιζέ, λεπτοκεντημένα σχέδια, «λοξά» κοψίματα, τα νυφικά του μεσοπολέμου έως και της δεκαετίας του '50, αποτελούν «σταθερή αξία» στη μόδα του ενδύματος.

Αυτό δείχνουν και κάποια άλλα κομμάτια της έκθεσης που προέκυψαν από μεταγενέστερες τροποποιήσεις παλιών νυφικών σε φορέματα.

Νυφικά με κίνηση, σαν από ταινία της Ρότζερς και του Αστέρ, καμωμένα από Ελληνίδες μοδίστρες, απόφοιτους επαγγελματικών σχολών ραπτικής που είχε ιδρύσει η βασίλισσα Όλγα

Επίσης, από οίκους του εξωτερικού, όπως του ελληνικής καταγωγής Ζαν Ντεσέ που διατηρούσε οίκο μόδας στο Παρίσι ή της διάσημης Μαντάμ Γκρε ή του Ετιέν Μπρινέλ.

Το νυφικό της κ. Παπαντωνίου, που εκτίθεται και αυτό, έραψε η περίφημη Ζορζέτ, σε αντίγραφο μοντέλου του οίκου Μπαλμέν, έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα.

Το λευκό χρώμα στο νυφικό καθιερώθηκε μετά τον γάμο της βασίλισσας Βικτωρίας, εκτοπίζοντας σταδιακά τις τοπικές φορεσιές.

«Η Βικτωρία, η οποία δεν ήταν μια ωραία γυναίκα, μυστηριωδώς επηρέασε όλη την Ευρώπη σε αυτό το θέμα» εξηγεί η κ. Παπαντωνίου και συνεχίζει:

«Έφτιαξε το νυφικό της με τις αγαπημένες της δαντέλες.

Η φωτογραφία της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο, λόγω του ότι εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν ήδη εφημερίδες, έγινε αμέσως γνωστή παγκοσμίως και όλες οι γυναίκες τη μιμήθηκαν».

Οι τοπικές νυφικές φορεσιές εκπροσωπούνται στην έκθεση με την πρώτη διάσημη απεικόνιση ελληνικού γάμου των αρχών του 19ου αιώνα από τον περιηγητή Ντιπρέ.

Μπροστά από την απεικόνιση έχει στηθεί στην έκθεση η πραγματική φορεσιά της νύφης με το στέμμα.

«φυλασσόταν παλιά στη Μονή Πεντέλης, απ' όπου οι νύφες έπαιρναν τα λεγόμενα σουργούτς, τις φούντες.

Έφτιαχναν ένα αυτοσχέδιο κεφαλόδεμα με πέντε φούντες μεταλλικές και πέντε γαρίφαλα ή τριαντάφυλλα» λέει η κ. Παπαντωνίου.

Στην απέναντι πλευρά, ένας γιούκος μιας νύφης από τα Μέγαρα εντυπωσιάζει, όχι μόνο με τα προικιά της νύφης αλλά και από το γεγονός ότι οι ίδιες οι κόρες της νύφης τα έφεραν και τα έστησαν.

Όπως εντυπωσιακή ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση μέσω facebook που απηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Για τις ανάγκες της έκθεσης συγκεντρώθηκαν φωτογραφίες γάμου, μια επιλογή των οποίων εκτίθεται περιμετρικά της αίθουσας.

«Στόχος μας ήταν» εξηγεί η Ι. Παπαντωνίου, «μια έκθεση με αναφορά σε όλη τη Μεσόγειο, λόγω των κοινών πολιτισμικών εθίμων».

Δεν έγινε εξ αιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, οπότε η έκθεση περιορίστηκε στο πλαίσιο της νυφικής ενδυμασίας.

Μετά τη λήξη της (6 Απριλίου), από το Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Νύφες», θα μεταφερθεί στο πολιτιστικό κέντρο «Φουγάρο», έξω από την έδρα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, στο Ναύπλιο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα θα κάνει μια εξίσου δυναμική εμφάνιση στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Κέντρο, στην έκθεση «Στα ίχνη της μεγαλοπρέπειας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v