Τον πήχη των προσδοκιών κατεβάζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ως προς τα αποτελέσματα των ελέγχων για πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο. «Δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα», είπε μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, ως προς τον επανέλεγχο για αυτά, κάνοντας λόγο για «διόρθωση» απολυτηρίων κυρίως στις δημοτικές αστυνομίες (για παράδειγμα να αλλάζει κανείς τον βαθμό 10 σε 18 στο απολυτήριό του για να προσληφθεί).
Ο ίδιος μίλησε για 50 τέτοιες περιπτώσεις στην Αθήνα και για 12-15 στα Δωδεκάνησα, αλλά και για αρκετά πιστοποιητικά για ξένες γλώσσες που όμως δεν χρησίμευαν στον διορισμό, αλλά στην προαγωγή, εξ ου και θα αποφανθούν για αυτές τις περιπτώσεις τα πειθαρχικά συμβούλια. Μίλησε για πρόσφατα στοιχεία, εντός του 2013, τα οποία δεν έχουν περάσει ακόμα από διαδικασία. Υπάρχουν ωστόσο ανακλήσεις διορισμών για τους 50 στην Αθήνα και τους 12 στα Δωδεκάνησα.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι «άδειασε» πηγές του αρμόδιου υπουργείου, καθώς όταν ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις του υπουργού που αφορούσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων με πλαστά δικαιολογητικά, υποστήριξε ότι είχε «λάθος πληροφόρηση», καθώς αναμετέδιδε στοιχεία που του έδινε ο αρμόδιος του ΣΕΒ.
Ο κ. Ρακιντζής χαρακτήρισε «τρελά νούμερα» τις 7.000 περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας πως τα μόνα στοιχεία που υπήρχαν είναι οι ποινικές διώξεις των δικαστηρίων, κάνοντας λόγο για κατάλογο 2.500 περιπτώσεων που έστειλε ο ίδιος στο υπουργείο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500, γιατί κατά του ίδιου υπαλλήλου υπάρχουν πολλές διώξεις», είπε, μιλώντας για 200 που έχουν απολυθεί και για 500 περιπτώσεις περίπου που εκκρεμούν εάν τελεσιδικήσουν, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις του ΣτΕ. Σημείωσε πάντως πως έχει επιταχυνθεί η διαδικασία.
Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον κ. Τέντε και τους εισαγγελείς διαφθοράς (ονόμασε την κ. Ράικου) υποστήριξε ότι είναι εξαιρετική. «Διαβιβάζω ό,τι έγγραφο μου ζητούν», είπε και αποκάλυψε ότι προγραμματίζουν περαιτέρω συνεργασία.
To Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει
Ο κ. Ρακιντζής, στην ομιλία του κατέθεσε τη διαπίστωση ότι το ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τη συντριπτική πλειονότητα των καταλογισμών, που έχουν γίνει μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ και αφορούν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
«Είναι μεγάλα τα ποσά για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια» είπε ο κ. Ρακιντζής. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «όσοι καταλογισμοί και να γίνουν, δεν εισπράττονται. Οι καταλογισμοί παραμένουν στις ΔΟΥ, αλλά γίνονται διάφορες ρυθμίσεις τις οποίες αξιοποιούν οι παραβάτες προκειμένου εκείνοι να λάβουν στη συνέχεια τα πιστοποιητικά που έχουν ανάγκη από τις εφορίες και μετά περιμένουν την επόμενη ρύθμιση για να υπαχθούν σε αυτήν. Έτσι οι καταλογισμοί μένουν στα χαρτιά».
Ανασχετικό παράγοντα χαρακτήρισε ο γενικός επιθεωρητής και τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης «την οποία σήμερα ουδείς φοβάται, αφού οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται πέντε και οκτώ χρόνια μετά και η ημερήσια αποζημίωση την οποία καταβάλλουν οι καταδικασθέντες είναι 5 ευρώ, με ενδεικτική την περίπτωση μεγαλοεργολάβου που "καθάρισε" με 7.500 ευρώ».
Ο κ. Ρακιντζής, ερωτηθείς και για το φαινόμενο των υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, ιδίως αυτών που έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν ακίνητα, είπε ότι μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ακίνητα που ανήκουν σε υπεράκτιες, πολλές από τις εταιρείες αυτές μετατρέπονται πλέον σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρακιντζή σε φάκελο που έδωσε στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και περιελάμβανε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες ο ίδιος είχε ενδείξεις διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων με απαλλακτικά βουλεύματα από τη Δικαιοσύνη.
Τα στοιχεία, όπως έκανε γνωστό, τα είχε πάει στον κ. Τέντε, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση αλλά στη συνέχεια του γνωστοποιήθηκε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και αυτή τέθηκε στο αρχείο. Μολονότι ο γενικός επιθεωρητής κλήθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, να δώσει τα στοιχεία αυτά και τα ονόματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και στην Επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για το πόθεν έσχες, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να τα αναζητήσει από τη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Ρακιντζής, αναφερόμενος στις αδυναμίες που πρέπει να θεραπευτούν προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, είπε ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά να νομοθετήσει στη βάση των συστάσεων της οργάνωσης GRECO, ιδίως εκείνων που αφορούν στην προστασία των μαρτύρων για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να εισαχθεί το κώλυμα της εντοπιότητας, καθώς «δεν μπορεί ο αστυνομικός ή ο πολεοδόμος να ασκούν καθήκοντα στον τόπο της καταγωγής τους», ενώ ως προς τις προαγωγές των υπαλλήλων είπε ότι οι προϊστάμενοι πρέπει να εναλλάσσονται και πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να μειωθούν οι παρεμβολές και τα φαινόμενα χρηματισμού.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα κακοδιοίκησης, όπως τόνισε, έχουν εντοπιστεί στους ΟΤΑ, με διάσπαση των έργων σε ποσά κάτω των 70.000 ή 45.000 ευρώ, ιδίως όταν «η αντιπολίτευση "τα βρίσκει" με τη συμπολίτευση μέσα στον δήμο».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin