Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρακολουθήσεων συνέχεια...

Μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού Αλμούνια.

  • Real.gr
Παρακολουθήσεων συνέχεια...
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, εταιρειών του τομέα της ενέργειας, οργανώσεων αρωγής, αλλά και του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία του Ανταγωνισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες The New York Times και Guardian, οι οποίες επικαλούνται έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που διέρρευσε ο πληροφορικός πρώην σύμβουλός της Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μεταξύ των 1.000 και πλέον στόχων που παρακολουθούνταν σε πάνω από 60 χώρες από το 2008 ως το 2011 η NSA και η αντίστοιχη υπηρεσία της Βρετανίας, GCHQ, υπέκλεπταν τις επικοινωνίες ξένων ηγετών, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ολμέρτ, του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και του επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, του Ισπανού Χοακίν Αλμούνια, όπως δείχνουν τα έγγραφα αυτά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Αλμούνια έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την αμερικανική εταιρία-κολοσσό του Διαδικτύου Google για τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησής της. Ερωτηθείς από τους Νιού Γιορκ Τάιμς, ο Αλμούνια δήλωσε «πολύ αναστατωμένος» για το γεγονός ότι παρακολουθείτο.

Η Κομισιόν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εάν είναι αληθές πως ο Αλμούνια παρακολουθείτο, θεωρεί το γεγονός αυτό «απαράδεκτο». «Αυτή η είδηση ακολουθεί μια σειρά άλλων αποκαλύψεων [σχετικά με ενέργειες] οι οποίες, όπως έχουμε πει ξεκάθαρα στο παρελθόν, εάν αποδειχθεί ότι είναι αληθείς, είναι απαράδεκτες και οφείλουν να καταδικαστούν από εμάς με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι αυτή η συμπεριφορά που προσδοκούμε από τους στρατηγικούς εταίρους μας, πόσο μάλλον από τα κράτη-μέλη μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η NSA δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα δημοσιεύματα, σημείωσε πάντως ότι δεν προχωρά στη συλλογή πληροφοριών για να βοηθά αμερικανικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v