Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ηθική στο διαδίκτυο

Αντικείμενο προβληματισμού στο 3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο «E-LIFE 2013».

  • Real.gr
Η ηθική στο διαδίκτυο
Με το ευρύ και πολύπλοκο θέμα της Ηθικής στο Διαδίκτυο ασχολήθηκε ένα από τα στρογγυλά τραπέζια του 3ου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «E-LIFE 2013» και είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Ο επίκουρος καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης Νίκος Κόιος, προσέγγισε το θέμα ηθικής στο διαδίκτυο, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, με αφορμή τη ραγδαία εξαπλωσή του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει υποστεί αλλοτρίωση και προς αυτή την κατεύθυνση το διαδίκτυο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διόγκωση του καταναλωτισμού του. «Η ρευστότητα της ατομικής ταυτότητας στις διαδικτυακές σχέσεις δεν βοηθά στη διαμόρφωση της αυτοσυνειδησίας», είπε ο κ. Κόιος, προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος αναζητά μια ταυτότητα και το διαδίκτυο του προσφέρει μια εικονική. «Κριτικό πνεύμα απέναντι σε ό,τι μας σερβίρουν», αυτό πρεσβεύει η χριστιανική ηθική και το ασκητικό πνεύμα και αυτήν τη στάση πρέπει να κρατάμε απέναντι σε ό,τι βλέπουμε και διαβάζουμε στο διαδίκτυο, κατέληξε.

Ηθικές επισημάνσεις στη ραγδαία ανάπτυξη των διαδικτυακών μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας, έκανε και ο διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Μονάδας Ψηφιακών Μέσων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Νίκος Γκουράρος, χαρακτηρίζοντας το διαδίκτυο «την καλύτερη μέθοδο ανίχνευσης ψεύδους» και θέτοντας μια σειρά προβληματισμών για θέματα όπως ο μη έλεγχος, η ανωνυμία, η παραβίαση προσωπικών και πνευματικών δικαιωμάτων. Για να προσεγγίσουμε την αλήθεια βρισκόμαστε μπροστά σε πληθώρα πληροφοριών τις οποίες θα πρέπει να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε, είπε ο κ. Γκουράρος.

Αναφέρθηκε στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον εκδοτικό χώρο, καθώς, όπως είπε, οι εφημερίδες και τα κανάλια δεν είναι πλέον οι μόνες πηγές ειδήσεων. Υπάρχει και ο κόσμος που έχει τη δύναμη, όπως επισήμανε, να βγάζει ειδήσεις. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό θα το δούμε, είπε, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το διαδίκτυο φέρνει κοντά την επαγγελματική και ερασιτεχνική δημοσιογραφία, και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο απλός άνθρωπος αξιολογεί αυτά που βλέπει και διαβάζει και πώς η ίδια η δημοσιογραφία διαφυλάσσει τους κανόνες της.

Όπως είπε ο κ. Γκουράρος, όλα είναι καταγεγραμμένα και από την «ψηφιακή φήμη» δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας, προσθέτοντας ότι η «μη κερδοσκοπική δημοσιογραφία» εγείρει θέματα, καθώς η γρήγορη και χωρίς έλεγχο διαχείριση και διάδοση των φημών, δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η επιρροή πάντως που ασκούν τα social media και η δύναμη που έχουν, οδηγούν, σε αρκετές περιπτώσεις, κυβερνήσεις να προβούν σε αλλαγές και έχουν αναγκάσει «τους μεγάλους να μιλήσουν με τους μικρούς» ανέφερε ο κ. Γκουράρος και κατέληξε ότι «το διαδίκτυο διευρύνει τη Δημοκρατία της πληροφορίας αλλά είναι απαραίτητη η διαφύλαξη της Δημοκρατίας της ηθικής».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v