Απελευθέρωση άλλων 26 Παλαιστίνιων φυλακισμένων

Η ισραηλινή διπλωματία θα είναι παρούσα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

  • Real.gr
Απελευθέρωση άλλων 26 Παλαιστίνιων φυλακισμένων
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την απελευθέρωση 26 Παλαιστίνων κρατουμένων, υλοποιώντας το δεύτερο στάδιο μιας συμφωνίας η οποία συνήφθη με την αρωγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Ιούλιο και οδήγησε στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα απελευθερώσει 104 κρατούμενους σε τέσσερα στάδια, καθώς οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν έπειτα από διακοπή σχεδόν τριών ετών. Το ζήτημα των χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές ανακινεί έντονα συναισθήματα στην παλαιστινιακή πλευρά -όπου πολλοί καλωσορίζουν τους απελευθερωμένους με τιμές ηρώων, αφού πολλοί εξ αυτών παρέμειναν στις φυλακές για πάνω από 20 χρόνια για επιθέσεις που διέπραξαν -, ενώ διχάζει την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκριναν έντονα την απόφαση αυτή και κατέθεσαν νωρίτερα χθες μια πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για να αποτρέψουν την απελευθέρωση φυλακισμένων. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε.

Ο υπουργός Στέγασης Ούρι Αριέλ, του κόμματος της Εβραϊκής Εστίας που κατέθεσε την πρόταση, έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι η απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων που κατηγορούνταν για επιθέσεις και φόνους Ισραηλινών «δεν συμβάλλει στην ειρήνη, οδηγεί μόνο σε περισσότερη τρομοκρατία».

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ, η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, απάντησε σε μια συνέντευξή της στο Κανάλι 2 του Ισραήλ, δηλώνοντας πως το κόμμα του Αριέλ «δεν θέλει διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσε: «εάν έχουν να προτείνουν κάποια άλλη λύση, να μας το πουν».

Μια ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι 26 κρατούμενοι, που είχαν φυλακιστεί για ενέργειες βίας πριν από την μεταβατική συμφωνία του Όσλο το 1993, θα απελευθερωθούν. Άλλοι 26 είχαν απελευθερωθεί ήδη την 13η Αυγούστου.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Οι κρατούμενοι οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν έχουν περάσει από 19 ως 28 χρόνια στη φυλακή. Οι 21 είναι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και πέντε από τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απελευθέρωσή τους δεν θα γίνει πριν από την Τρίτη, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις για 48 ώρες. Ο κατάλογος των ονομάτων αναμένεται να δημοσιευθεί στον ιστότοπο της υπηρεσίας των φυλακών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v