Στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς το ζήτημα τέθηκε επιτακτικά για άλλη μια φορά από τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη εκπονείται μελέτη από τους αρμοδίους στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει επανεξέταση και εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου με τις πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2014.
«Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αυθαίρετα και πρόχειρα, αλλά με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα. Ήδη εκπονείται μελέτη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας - διεθνώς αναγνωρισμένος ως αξιόπιστος και κοινά αποδεκτός φορέας - που θα «χαρτογραφήσει» το αντίστοιχο θεσμικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών χωρών και θα απαντήσει στο ερώτημα εάν πράγματι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην Ελλάδα. Στη βάση αυτής της μελέτης και, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη και την ελληνική πραγματικότητα, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές προκειμένου το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας να συγκλίνει με αυτό των περισσότερο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο Real.gr.
Αναμένεται να καταργηθεί η έγκριση του υπουργού Εργασίας ή του περιφερειάρχη που απαιτείται σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων που υπερβαίνουν τα σημερινά όρια και προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας ή εκμετάλλευσης της επιχείρησης, αλλά και σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσής της.
Τι ισχύει σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις
Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται, από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυμένων.
Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 , ο οποίος αντικατέστησε το εδάφιο α΄ και β΄ της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν. 1387/1983 (ΦΕΚ 110Α') το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται:
α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης στην τασσόμενη προθεσμία των είκοσι ημερών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 3,4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83.
Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα. Εφόσον οι σχεδιαζόμενες απολύσεις, υπερβαίνουν τα όρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ο εργοδότης, πριν προχωρήσει σε αυτές, οφείλει να «πληροφορήσει» τους εκπροσώπους των εργαζομένων (όπως περιγράφονται στο 4ο άρθρο του νόμου) και να προέλθει σε διαβούλευση με αυτούς, με σκοπό να ερευνηθεί η δυνατότητα και πιθανότητα αποφυγής ή μείωσης των απολύσεων και των δυσμενών συνεπειών τους.
Η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι είκοσι ημέρες (από την πρόσκληση). Το αποτέλεσμα διατυπώνεται σε πρακτικό που υπογράφεται από τα δύο μέρη και υποβάλλεται από τον εργοδότη στο «Νομάρχη ή τον Υπουργό Εργασίας». Σε περίπτωση συμφωνίας οι ομαδικές απολύσεις ισχύουν αφού περάσουν 10 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο «Νομάρχης ή Υπουργός Εργασίας», με αιτιολογημένη απόφαση που εκδίδεται μέσα σε 10 μέρες (από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού), και αφού λάβει υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και συνεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης, καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, μπορεί είτε να παρατείνει για 20 ακόμα ημέρες τις διαβουλεύσεις, είτε να μην εγκρίνει τη πραγματοποίηση του συνόλου ή μέρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων.
Πηγή: Real.gr