Στο τραπέζι το σχέδιο της Μόσχας

Ο Τζ. Κέρι και ο Σ. Λαβρόφ συναντώνται στη Γενεύη και συζητούν το σχέδιο της Μόσχας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

  • Real.gr
Στο τραπέζι το σχέδιο της Μόσχας

Αφού συμφώνησαν ότι... διαφωνούν, ο Κέρι και ο Λαβρόφ συναντώνται σήμερα στη Γενεύη προκειμένου να θέσουν επί τάπητος το σχέδιο της Μόσχας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Με τους Ρώσους να απορρίπτουν την πρόταση να είναι το καθεστώς Άσαντ με το πιστόλι στον κρόταφο ώστε να παραδώσει τα χημικά όπλα, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συμφωνούν προς το παρόν μόνο στα βασικά, ότι δηλαδή θα ήταν καλό να αποφευχθεί η στρατιωτική επιχείρηση. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία -το κοινοβούλιο της οποίας έχει απορρίψει την επέμβαση στη Δαμασκό- ζήτησαν απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη Συρία και θα προβλέπει στρατιωτικά μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ωστόσο, η Ρωσία διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να απορρίψουν την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης στη χώρα. 

Στο μεταξύ, μπορεί το κλίμα ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ομπάμα στη συνάντηση του G20 στην Αγία Πετρούπολη να ήταν ψυχρό, ωστόσο οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου έκαναν μία πρώτη συζήτηση για το θέμα των χημικών όπλων της Συρίας. Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, μόνο τυχαία δεν ήταν. 

Παράλληλα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συζήτηση για την παράδοση των χημικών όπλων από τον Άσαντ και η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να καθυστερήσει την ψηφοφορία στο Κογκρέσο λειτουργούν υπέρ του, καθώς και ο ίδιος γνώριζε ότι τα μέλης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη στρτατιωτικής επέμβασης.

Οι πρώτες πληροφορίες για το σχέδιο του Κρεμλίνου για τη Συρία αναφέρουν ότι περιλαμβάνει τρεις άξονες: Αρχικά, την ένταξη του χημικού οπλισμού υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας. Στη συνέχεια, την ελεγχόμενη καταστροφή τους, για την οποία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να εργαστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Και τέλος, την ένταξη της Συρίας στη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει τα χημικά της και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όσοι χρησιμοποίησαν όπλα μαζικής καταστροφής θα πληρώσουν το τίμημα. Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι η Συρία διέπραξε «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δολοφονώντας αθώους πολίτες με χημικά όπλα και ότι το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Δύση εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, παρακολουθεί για να δει πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Πούτιν: Τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν από τους αντάρτες

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν δήλωσε στην εφημερίδα News York Times ότι οι Σύριοι αντάρτες και όχι ο τακτικός συριακός στρατός χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, με στόχο να προκαλέσουν επέμβαση των ΗΠΑ.

"Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό, αλλά από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια επέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές", δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο της εφημερίδας που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για τη χρήση στρατιωτικής βίας, η οποία, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης", μετά την αναβολή από την Ουάσιγκτον σχεδίου στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Δαμασκού προκειμένου να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν "νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική", δήλωσε επίσης ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ "να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης" της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα.

"Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της συριακής κυβέρνησης να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια αυτό να καταστραφεί", τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος χαιρετίζει την αναπτυσσόμενη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

"Καλωσορίζω το ενδιαφέρον του (Αμερικανού) προέδρου να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία για τη Συρία", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για δύο ημέρες κρίσιμων επαφών, που θα επικεντρωθούν στο ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία και ανέβαλε το σχέδιο στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο σύριος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η Συρία συμφώνησε να παραδώσει τον έλεγχο των χημικών της όπλων λόγω της ρωσικής πρότασης και όχι λόγω των αμερικανικών απειλών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax. 

Όχι των ανταρτών στο ρωσικό σχέδιο

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα τη ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά στη Συρία.

"Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοινώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρωσική πρωτοβουλία", δήλωσε ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο YouTube.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v