Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τι υπέφερε ο Ριχάρδος Γ'

Ο τρόπος ζωής του δεν τον προστάτευσε από τις κοινές ασθένειες της εποχής...

  • Real.gr
Από τι υπέφερε ο Ριχάρδος Γ
Ο σκελετός του βρέθηκε πριν από έναν χρόνο από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Λέισεστερ. Οι ερευνητές από εκείνη τη στιγμή μελετούν τον σκελετό του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Γ' προσπαθώντας να βγάλουν συμπεράσματα για τη ζωή του, την εποχή και την ιστορία του αμφιλεγόμενου ηγεμόνα. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο Ριχάρδος είχε καμπούρα και τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από οξεία παρασιτική λοίμωξη στα έντερα, μία κατάσταση που δεν συνάδει με τον τρόπο ζωής του αν και η ασθένεια ήταν συνήθης για τον λαό της εποχής.

Ομάδα επιστημόνων του τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Κέμπριτζ χρησιμοποίησε ένα λεπτομερές μικροσκόπιο και αφού πήρε δείγμα ιστών από το κρανίο και τη λεκάνη του σκελετού αλλά και από τα τοιχώματα του τάφου όπου ανευρέθη, επιδόθηκε σε ενδελεχή έρευνα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, στη λεκάνη, εκεί όπου στη διάρκεια της ζωής του θα βρίσκονταν τα έντερα, βρέθηκε μεγάλο ποσοστό παράσιτων και σκουληκιών, εύρημα που οδηγεί στην υπόθεση πως ο βασιλιάς έπασχε από παρασιτική λοίμωξη στα τελευταία χρόνια της ζωής του. 

Αντιθέτως, δεν υπήρχαν καθόλου σκουλήκια ή αυγά τους στο κρανίο ή ακόμη και στο χώμα του τάφου, που σημαίνει ότι αυτά που βρέθηκαν στη λεκάνη προέρχονταν από το εσωτερικό του οργανισμού και όχι από το εξωτερικό περιβάλλον. Τα παράσιτα αυτά μολύνουν τα έντερα είτε από τη λήψη μολυσμένης τροφής ή νερού ή χώματος. Αν ένας άνθρωπος καταπιεί τα αυγά αυτών των παράσιτων, εκείνα μέσω των ιστών εξαπλώνονται στο σώμα και επιλέγουν κυρίως για την επώασή τους στους πνεύμονες . Στη συνέχεια μέσω των αεραγωγών επιστρέφουν στο στόμα κι από εκεί στα έντερα. Η ασθένεια επηρεάζει το ένα τέταρτο των ανθρώπων παγκοσμίως αν και πλέον είναι σπανιότατη στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v