Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζ.Κέρι: Ο «Δον Κιχώτης» της Μ.Ανατολής

Η επιτυχία του να βάλει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Παλαιστινίους και Ισραηλινούς έκλεισε τα στόματα όσων τον κατηγορούσαν ότι θα οδηγηθεί σε αποτυχία.

  • Real.gr
Τζ.Κέρι: Ο «Δον Κιχώτης» της Μ.Ανατολής
Τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ταυτίστηκε με έναν ρόλο που οι επικριτές του -και είναι αρκετοί- του απέδωσαν: αυτόν του Δον Κιχώτη, έτοιμου να μετακινείται συνεχώς μεταξύ Ουάσινγκτον και Μέσης Ανατολής με μοναδικό σκοπό να δει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να συνομιλούν.

Οι πιο ήπιες από τις κακές αυτές γλώσσες τον βαθμολογούν με "λίαν καλώς", όχι για την κατά τα φαινόμενα απατηλή επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την οποία επιδιώκει αποφασιστικά, αλλά για την επιμονή την οποία επιδεικνύει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι πιο στρυφνοί έβλεπαν ματαιότητα στον ζήλο του, μιλώντας για τον "πίθο των Δαναΐδων", ένα βαρέλι δίχως πάτο. Οι προσπάθειές του, πίστευαν, οδηγούνται εκ των προτέρων στην αποτυχία, σε τέτοιο σημείο που τον αποκαλούσαν "μοναχικό καουμπόι".

Ωστόσο από την Παρασκευή, στο Αμάν της Ιορδανίας, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον, ο Τζον Κέρι χαμογέλασε με ικανοποίηση την ώρα που αποβιβαζόταν στο αεροπλάνο επιστρέφοντας στην πατρίδα του.

Στο τέλος του έκτου ταξιδιού του στην περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατάφερε να αποσπάσει μια συμφωνία "που θέτει τη βάση για μια επανάληψης των διαπραγματεύσεων". Συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν τις προσεχείς ημέρες στην Ουάσινγκτον με τον παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ και την αρμόδια για το θέμα αυτό Τζίπι Λίβνι, υπουργό Δικαιοσύνης στην παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση.

Κατά την είσοδό του στην καμπίνα του αεροσκάφους του, στο Αμάν, ο Τζον Κέρι χειροκροτήθηκε από τους συνεργάτες του. Εκείνος χαμογέλασε και πήρε να πιει μια μπύρα. Ήταν η πρώτη στιγμή χαλάρωσης σε τέσσερις ημέρες ιδιαίτερης έντασης και διπλωματικής κινητικότητας.

Μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα θεωρείτο μεγάλη ταπείνωση για τον Κέρι.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ένα αντίβαρο στις προεδρικές του φιλοδοξίες

Η νέα του αποστολή είναι άκρως ενδιαφέρουσα για τον Τζον Κέρι, από τότε που είχε εναποθέσει τις φιλοδοξίες του στην προεδρία των ΗΠΑ, τις οποίες αν συνέχιζε να τρέφει, αναμφίβολα θα είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ακανθώδες θέμα της Μέσης Ανατολής.

Η περιοχή έχει αλλάξει ριζικά όψη από τότε που έγινε η τελευταία προσπάθεια για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η αραβική άνοιξη πέρασε από εκεί. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανετράπη το 2011. Ο διάδοχός του, ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι, αποπέμφθηκε στις αρχές του μήνα. Και στη Συρία, το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αντιμετωπίζει μια ένοπλη εξέγερση, με ορισμένους μεταξύ των ανταρτών να δηλώνουν προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα.

Το Ισραήλ φοβάται στους γείτονές του την άνοδο ριζοσπαστικών καθεστώτων που τάσσονται ακραιφνώς κατά της ύπαρξης του.

Μερικές ώρες πριν ανακοινώσει την διπλωματική πρόοδο της Παρασκευής, ο Τζον Κέρι μετέβη με το ελικόπτερο στη Ραμάλα, στο γενικό αρχηγείο του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για να επισφραγίσει τη συμφωνία, με μια χειραψία.

Στην επιστροφή, το σούρουπο αυτής της Παρασκευής σηματοδοτούσε για τους εβραίους την έναρξη του Σαββάτου, της έβδομης και τελευταίας ημέρας της εβραϊκής εβδομάδας και για τους μουσουλμάνους, του Ιφτάρ, της διακοπής της νηστείας του ραμαζανιού.

Το ιορδανικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Κέρι πετούσε στον πορφυρό ουρανό πάνω από τους Αγίους Τόπους.

"Οι εκπρόσωποι των δύο περήφανων λαών αποφάσισαν σήμερα ότι αξίζει τον κόπο να ακολουθήσουν τον σπαρμένο από παγίδες δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους και να αντιμετωπίσουν καταλυτικά τις επικίνδυνες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε", δήλωσε τότε ο Τζον Κέρι στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v