Φωνή αγωνίας από τους Έλληνες ερευνητές

Τι αναφέρει ο γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας Β.Μάγκλαρης σε ΠΟΣΔΕΠ / ΟΣΕΠ-ΤΕΙ / ΕΕΕ για την κατάσταση της Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα.

  • Real.gr
Φωνή αγωνίας από τους Έλληνες ερευνητές
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) έχει κινητοποιηθεί και έχει δρομολογήσει μια σειρά από ρεαλιστικά σχέδια για την προώθηση της καινοτομίας στη χώρα μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας καθηγητής Βασίλης Μάγκλαρης, απαντώντας σε κοινή επιστολή των πανεπιστημιακών και των ελλήνων ερευνητών (ΠΟΣΔΕΠ / ΟΣΕΠ-ΤΕΙ / ΕΕΕ).

Οι φορείς εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις δυσλειτουργίες της ΓΓΕΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υλοποίηση των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθώς και στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο επικεφαλής της ΓΓΕΤ αναφέρει, ότι το ποσοστό των εντάξεων έργων Έρευνας & Τεχνολογίας από το 27,7% για τα πρώτα 5,5 χρόνια υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αυξήθηκε στο 64,1% κατά το τελευταίο 12μηνο και αντίστοιχα οι πληρωμές αυξήθηκαν από το 9,8% στο 17,5%.

Υπογραμίζει ακόμα, ότι όντως η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας για την Έρευνα και Καινοτομία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτάσει το 1% του ΑΕΠ το 2020 (όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στόχο το 3% για το σύνολο των 27 χωρών μελών) το 2020, αλλά αυτό οφείλεται σε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα και όχι σε κακές πολιτικές της ΓΓΕΤ της τελευταίας περιόδου. Τονίζει επίσης ότι το προσωπικό της ΓΓΕΤ, που είναι εξαιρετικών προδιαγραφών και προθέσεων, έχει κινητοποιηθεί τους τελευταίους μήνες σε ένα αγώνα δρόμου για την διασφάλιση κονδυλίων και τη συμπλήρωση ελλειμματικών προϋπολογισμών των Ερευνητικών Κέντρων.

Ο κ.Μάγκλαρης επισημαίνει «την ανάγκη δραματικής επιτάχυνσης της υλοποίησης έργων του παρόντος ΕΣΠΑ μέσα σε ένα κυκεώνα ρυθμίσεων, που επιβραδύνουν και αδρανοποιούν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δικαιούχων του Δημόσιου, αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα».
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ήδη βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης το Σχέδιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΣΠΕΚ) σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), μετά από πολύμηνη διαβούλευση με δεκάδες οργανισμούς, επιχειρήσεις και λοιπούς εθνικούς και περιφερειακούς φορείς.

Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός του Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών, που θα κρίνει την συμμετοχή του «οικοσυστήματος» της ΓΓΕΤ στο νέο ΕΣΠΑ για το διάστημα 2014-2020, ενώ θα ενσωματώνει τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας μας, την εμπειρία των Ερευνητικών Κέντρων και Ακαδημαϊκών φορέων, καθώς και τα προτεινόμενα περιφερειακά «εργαλεία» καινοτομίας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ακόμα, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας, παρ' όλες τις δυσκολίες, η αξιολόγηση των προτάσεων της δεύτερης φάσης του χρηματοδοτικού προγράμματος της «Αριστείας» ήδη ολοκληρώνεται από το ΕΣΕΤ και τη ΓΓΕΤ και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του Μαϊου.
«Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάκαμψης σε επίπεδο μακρο-οικονομικών δεικτών, αλλά η αγωνία όλων μας είναι ότι η καλπάζουσα ανεργία των νέων και η ακατάσχετη τάση φυγής (brain drain) του εξειδικευμένου δυναμικού της νεολαίας μας θα μας κυνηγάει για χρόνια, αν δεν την αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο», τονίζει ο κ.Μάγκλαρης, ο οποίος επισημαίνει, ότι «η παρούσα ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με χίλια μύρια εμπόδια που κληρονομήσαμε και που έχουν ενταθεί λόγω της παρατεταμένης κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v