Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα των ευθυνών

Από τρεις δικαστικούς αποτελείται η επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα. Στο στόχαστρο του εισαγγελέα πολιτικοί και επιχειρηματίες.

  • Real.gr
Η ώρα των ευθυνών
Από τρεις δικαστικούς αποτελείται η ερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα η οικονομία της Κύπρου, κίνηση η οποία αποτελεί και απαίτηση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Μεγαλονήσου αλλά και όλων των Κυπρίων. Πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Πικής και μέλη οι Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

«Οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής είναι ευρύτατοι. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλήψεων, σε όλα τα επίπεδα. Από τις πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των εποπτικών αρχών και όσων άλλων η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει. Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Προεδρίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Διαβάστε αναλυτικά τι θα εξετάσει η επιτροπή για το θέμα των ευθυνών

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα πολιτικοί και επιχειρηματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη, υπεύθυνου για οποιαδήποτε δίωξη από την πλευρά του κράτους, βρίσκεται μια λίστα με ονόματα επιφανών Κυπρίων, πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι είτε έχουν πάρει χαριστικά δάνεια από τις διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, είτε τους έχουν διαγραφεί χρέη από τις συγκεκριμένες τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και έρευνα ώστε διερευνηθεί εάν υπάρχουν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Τα ονόματα αναμένεται να παραδοθούν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Στο μεταξύ, η Βουλή ανέβαλε τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Απόφασης του Σώματος, που θα καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάσει των προνοιών της νομοθεσίας, να κινήσει τη διαδικασία για την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητρίαδη, από τη θέση του.

Το Σχέδιο Απόφασης αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, αλλά το Σώμα ανέβαλε τη συζήτηση του. Το ΑΚΕΛ ήταν το μοναδικό κόμμα το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του στο να συζητηθεί τώρα το συγκεκριμένο θέμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως την ίδια άποψη έχει και ο Γενικός Εισαγγελέας του Κράτους, Πέτρος Κληρίδης.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΔιαβάστε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ζητείται η απομάκρυνση του διοικητή

Να μειωθεί ο μισθός του ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Εξάλλου, εξαιρέσεις καταθέσεων της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και των πανεπιστημίων από την όποια απομείωση πέτυχε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στις καταθέσεις αυτές περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν έργα ανάπτυξης, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας να προβεί σε μείωση 25% του δικού του μισθού, ενώ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μειώνεται ο μισθός των μελών του κατά 20%, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου μισθού.

Ψύχραιμοι οι Κύπριοι κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των τραπεζών

Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν χθες έξω από τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες επαναλειτούργησαν μετά από δύο εβδομάδες. Η κατάσταση ωστόσο ήταν απόλυτα ελεγχόμενη, αφού οι πολίτες επέδειξαν μεγάλη ψυχραιμία και η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή από το πρωί.



Εκατοντάδες Κύπριοι περίμεναν υπομονετικά στη σειρά, για να εξυπηρετηθούν και τηρούσαν τις οδηγίες των τραπεζικών υπαλλήλων, για την πιο γρήγορη εξυπηρέτηση τους. Προτεραιότητα δινόταν σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ οι υπεύθυνοι των τραπεζών ενημέρωναν κατά διαστήματα τον κόσμο που έφτανε έξω από τις τράπεζες ότι οι επιταγές που είχαν θα έπρεπε να κατατεθούν και δεν θα εξαργυρώνονται, ούτως ώστε να μην περιμένουν άδικα στην ουρά.

Το διάταγμα για τους περιορισμούς των καταθέσεων είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει για ακόμη τρεις ημέρες, ωστόσο ανώτατα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης τονίζουν ότι σε περίπτωση που οι συνθήκες συνεχίσουν να είναι καλές όπως και χθες, τότε σταδιακά οι περιορισμοί θα αρχίσουν να μειώνονται και η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v