Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αναμπουμπούλα ο Νταβούτογλου χαίρεται....

Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου που μίλησε ακόμα και για διχοτόμηση της Κύπρου. Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων.

  • Real.gr
Στην αναμπουμπούλα ο Νταβούτογλου χαίρεται....
Με δύο συνεντεύξεις του σε τουρκικές εφημερίδες ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στα ανοιχτά της Κύπρου. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Haberturk» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εφόσον -λέει ο Τούρκος υπουργός- η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ, «αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά.

Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ [...]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει «όλες οι πηγές μας ανήκουν»

Η τουρκική εφημερίδα «Σταρ» κυκλοφορεί με τον τίτλο «Λύση ή διχοτόμηση» και φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος προτείνει τρεις λύσεις

1. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin 2. πρέπει να συσταθεί κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

3. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρ. Δούρου τονίζει μεταξύ άλλων «Οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία: ότι δηλαδή ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία που στερείται νομιμότητας με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, η ουσία είναι ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή»

To Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Κύπρο χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως πρόσχημα και μοχλός για την επαναφορά -με διπλωματικό υποτίθεται τρόπο- της στρατηγικής της διχοτόμησης.

Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου. Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι πάντοτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι δε υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί αλληλέγγυα τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τη διεθνή υπόσταση του κράτους- μέλους της, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές τις δηλώσεις Νταβούτογλου και προσθέτει «η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» σε ακόμα χειρότερη έκδοση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι ως εγγυήτρια δύναμη θα συμβάλλει στην αποτροπή της διχοτόμησης και της νομιμοποίησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και η επί της ουσίας αποδοχή από την κυβέρνηση των γκρίζων ζωνών, καθώς και η παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές για τη συνεκμετάλλευσή τους στο Αιγαίο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v