Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Οχημα ισχυρής ανάπτυξης ο Πειραιάς

«Δεν υπάρχουν για την ανεργία μαγικές λύσεις, μόνο δυναμικές συνεργασίες, δυναμικές κινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέστη στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Hewlett-Packard και της COSCO.

Σαμαράς: Οχημα ισχυρής ανάπτυξης ο Πειραιάς
Το πρώτο βήμα για την μετατροπή της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κέντρο όλης της Ευρώπης αλλά και συνολικά της ευρύτερης περιοχής αποτελεί η συμφωνία που υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα η Cosco και η Hewlett Packard. παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η συμφωνία αφορά την αποκλειστική μεταφορά εμπορευμάτων της HP σε όλη την Ευρώπη μέσω του Πειραιά. Ενδεικτικό της σημασίας της συμφωνίας είναι ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα του αμερικάνικου κολοσσού υπολογίζεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Ένα σημαντικό μέρος, λοιπόν, της δραστηριότητας αυτής θα διέλθει μέσω του λιμανιού του Πειραιά και με τους συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα φτάσει στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της ΗΡ στην Τσεχία από εκεί σε όλη την Ευρώπη.


Σαμαράς: Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν για ανεργία

Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, που παρέστη στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων εταιρειών, στην δήλωσή του αναφέρθηκε στην σημασία που έχει αυτή τη για την χώρα μας, σημειώνοντας ότι με τέτοιες κινήσεις εδραιώνεται η θέση του Πειραιά στον διεθνή χάρτη ενώ συμβάλουν και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
«Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας στην αντιμετώπιση της ανεργίας που παραμένει πρώτη στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν για την ανεργία μαγικές λύσεις, μόνο δυναμικές συνεργασίες, δυναμικές κινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέστη στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Hewlett-Packard και της COSCO.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της COSCO, τόνισε πως ανάλογες επενδύσεις δίνουν μια νέα δυναμική κι εδραιώνουν τον Πειραιά στον διεθνή χάρτη και πρόσθεσε ότι με αυτήν τη συμφωνία το λιμάνι αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα παιδιά σημειώνοντας: «Τέτοιες συμφωνίες αποδεικνύουν πως μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες ξέρουμε σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνάμε, δίνοντας το δικαίωμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας κυρίως στα νέα παιδιά που αυτά έχουν να κερδίσουν από τις υπογραφές που σήμερα θα δοθούν για να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παγκόσμιους κολοσσούς».




Μέσα στο μήνα υπογράφεται η συμφωνία Cosco – ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Να σημειώσουμε ότι μέσα στον Μάρτιο θα γίνει και η υπογραφή της συμφωνίας της Cosco με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία θα αναλάβει την διαμετακόμιση των φορτίων της αμερικάνικης εταιρείας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού στην περιοχή του Ικονίου με το Θριάσιο εγκαινιάστηκε χθες και αρχικός στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι να δρομολογήσει δύο εμπορευματικές αμαξοστοιχίες την εβδομάδα μεταφέροντας αρχικά προϊόντα της Hewlett Packard με προοπτική να αυξηθούν σε πέντε τα εμπορικά τρένα για την πολυεθνική εταιρεία.

Η χωρητικότητα της γραμμής είναι 32 αμαξοστοιχίες ή 16 ζεύγη αμαξοστοιχιών την ημέρα. Η ημερήσια δυναμικότητα των 16 ζευγών αμαξοστοιχιών είναι της τάξης των 700 container.

Με τη σύνδεση του Ικονίου ο όγκος των εμπορευμάτων που θα απαιτηθεί να μετακινηθούν από το λιμάνι, προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται σε βάθος 3 χρόνων μπορεί να αγγίξει το 1,7 εκατ. κοντέινερ ανά έτος, δηλαδή τα αναμενόμενα έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο όφελος από την χρήση του νέου δρόμου διαμετακόμισης των εμπορευμάτων εστιάζεται στην μείωση του χρόνου διακίνησής τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, που συνεπάγεται βέβαια και οικονομικό όφελος.

Συγκεκριμένα ο χρόνος μεταφοράς με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά είναι σήμερα 45 ημέρες ενώ μέσω του σιδηρόδρομου, ο χρόνος μειώνεται σε 35 ημέρες προκύπτει δηλαδή ένα όφελος 10 ημερών.

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ένα φορτίο που θα ξεκινά από τον Πειραιά θα φτάνει στην Τσεχία, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο συναρμολόγησης της ΗΡ, σε πέντε ημέρες. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλος στόχος είναι όταν ολοκληρωθούν τα έργα του σιδηροδρομικού άξονα ο χρόνος αυτός να μειωθεί στις 3,5 μέρες. Ωστόσο, να σημειώσουμε, ότι τα έργα στον σύνολό τους δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το 2016 στην καλύτερη περίπτωση.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την συμφωνία αναμένει ότι θα αυξήσει τα έσοδα κατά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με προοπτική γρήγορα το ποσό αυτό να φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.


Συμφωνία «πιλότος»

Η συγκεκριμένη συμφωνία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες εταιρίες παρομοίου σκοπού που διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχουν τις παραγωγικές μονάδες τους στην Κίνα και την Άπω Ανατολή. Εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου ως και 50% για το λιμάνι του Πειραιά.

Ενδιαφέρον για τη μεταφορά των προϊόντων τους μέσω του λιμανιού του Πειραιά έχουν εκδηλώσει εταιρείες όπως η Dell, η LG, η Samsung, η Lenovo, η Sony και η Hyundai ενώ, να σημειώσουμε ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές που ασκούν διαμετακομιστικό εμπόριο στην περιοχή εξετάζουν με ενδιαφέρον την συμφωνία καθώς τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά.


Κασιμάτης (ΕΒΕΠ): Ξαναγεννιέται το λιμάνι του Πειραιά

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Γεώργιος Κασιμάτης δήλωσε τα εξής:

« Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Hewlett-Packard με την ΣΕΠ ΑΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης στην επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά και προσδοκίες για ανάλογες αναπτυξιακές δράσεις στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Τέτοιου είδους συνεργασίες θέλουν τον Πειραιά, το πρώτο Λιμάνι της χώρας να ξαναγεννιέται και να αναδεικνύεται ως σημαντικός, στρατηγικής σημασίας, σταθμός, στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο και όχι μόνο καθώς και ως κέντρο διαμετακόμισης, παγκόσμιας εμβέλειας.

Επιπλέον, η σιδηροδρομική σύνδεση Ικονίου-Θριασίου δημιουργεί νέες προοπτικές και ανακατατάξεις στον οδικό χάρτη της χώρας στον τομέα των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών. Σημειώνεται ότι, ο Πειραιάς, θα συνδέει και θα εξυπηρετεί εφεξής σιδηροδρομικά, πλέον του Βαλκανικού χώρου και χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία.

Πλην της αυταπόδεικτης χρησιμότητας της εμπορικής αυτής συνεργασίας, ο Πειραιάς πιστώνεται παράπλευρες ωφέλειες στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της ανεργίας, της εξασφάλισης θέσεων εργασίας και της αύξησης του μεταφορικού έργου, με την όποια αντανάκλασή τους σε Εθνικό επίπεδο».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v