Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως η Apple διατήρησε μυστική την ύπαρξη του Safari

O Don Melton, πρώην εργαζόμενος στην Apple και υπεύθυνος της ομάδας Safari και Webkit στην εταιρεία

  • Real.gr
Πως η Apple διατήρησε μυστική την ύπαρξη του Safari
O Don Melton, πρώην εργαζόμενος στην Apple και υπεύθυνος της ομάδας Safari και Webkit στην εταιρεία, ακολουθεί το πρώτο δημοσίευμα σχετικά με την διαδικασία ανάπτυξης του browser της Apple με ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον άρθρο περιγράφοντας τη μυστικότητα που έπρεπε να τηρηθεί μέχρι την επίσημη παρουσίαση του προϊόντος.

O Μelton αποκαλύπτει ότι για τον περισσότερο χρόνο που αναπτύσσανε τον Safari - προτού καν λάβει αυτό το όνομα - ήταν καμουφλαρισμένος ως Internet Explorer, ο οποίος ερχόταν στο OS από το 1998. Μάλιστα, έξι μήνες πριν κυκλοφορήσει o Safari ξεκίνησε να εμφανίζεται ως Mozilla browser.

«Όχι μόνο μου είχε ανατεθεί από τον Forstall η κατασκευή ενός browser και της αντίστοιχης ομάδας αλλά έπρεπε να κρατήσω ολόκληρο το project μυστικό», αναφέρει ο Melton. «Δεν ήμασταν υπό φυσική κράτηση όπως η ομάδα του Jony Ive τότε ή η ομάδα του iPhone αργότερα αλλά αν δεν ήξερες ποιον να ψάξεις δεν θα μας έβρισκες ποτέ στο campus».

Το μοναδικό πρόβλημα που απασχολούσε την ομάδα τότε και ο μοναδικός κίνδυνος για να αποκαλυφθεί η ύπαρξη του project ήταν τα server logs, το user agent string ενός browser που καταγράφεται κάθε φορά που επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα. Ακόμα χειρότερα, το 1990 η Apple διέθετε 16.777.216 διευθύνσεις IP, οι οποίες ξεκινούσαν με τον αριθμό 17. Για παράδειγμα, οι διευθύνσεις 17.149.160.49, 17.253.254.255 κτλπ ήταν γνωστό ότι προέρχονταν από την Apple.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα ο Melton απέκρυπτε το user agent string που ο ίδιος είχε σχεδιάσει για τον Safari κάθε φορά που χρησιμοποιούνταν ο browser εντός campus. Εκτός campus δεν υπήρχε πρόβλημα και έπρεπε να γίνει, μάλιστα, για να ελεγχθεί η συμβατότητα του browser. Και τι θα γινόταν όταν έπρεπε να παρουσιαστεί ο browser; «Δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε τον Safari με απενεργοποιημένο το user agent string αλλά σκεφτήκαμε το αμέσως καλύτερο πράγμα - την αυτόματη ενεργοποίησή του μετά από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Πηγή:macuser.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v