Διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη

Η Παλαιστίνη απέκτησε το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή» στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια ιστορική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

  • Real.gr
Διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη
Η Παλαιστίνη απέκτησε την Πέμπτη το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή» στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια ιστορική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει ευθέως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Η ψηφοφορία, κατά την οποία η Παλαιστίνη απέκτησε το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται «κράτος μη μέλος παρατηρητής», θεωρείται έμμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Έληξε δε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.



Το ουσιαστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές της κύρος και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες. Στα αρνητικά της ψηφοφορίας η έκθεση της Παλαιστινιακής Αρχής σε αμερικανικά και ισραηλινά οικονομικά αντίποινα.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα υπογράψει τη γέννηση ενός κράτους της Παλαιστίνης. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα» την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», είπε ο Νετανιάχου.

Και η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, επέκρινε τη θετική, για την Παλαιστίνη, ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Κλίντον ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση», που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη. «Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη, που και οι δύο αξίζουν», είπε σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον σε φόρουμ για την εξωτερική πολιτική.

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, η οποία θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος της Κλίντον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις απευθείας συνομιλίες, χωρίς προϋποθέσεις, για όλα τα θέματα που τους χωρίζουν και δεσμευόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν τα δύο μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην περιοχή τους, στη Νέα Υόρκη ή αλλού», συμπλήρωσε η Σούζαν Ράις.

Έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών «όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων» απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτήν τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v