Οι προκλήσεις του Ομπάμα στη Μ.Ανατολή

Τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική. Η «καυτή» ατζέντα του Αμερικανού προέδρου.

  • Real.gr
Οι προκλήσεις του Ομπάμα στη Μ.Ανατολή
Στις 22 Ιανουαρίου 2009, σχεδόν 48 ώρες μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεδίπλωσε τους στόχους του για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και τώρα η πρώτη ομιλία του για την περιοχή, που «βράζει» με τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης και ο εμφύλιος στη Συρία απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ήδη έχει ξεκινήσει η σεναριολογία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να προωθήσουν τους νέους στόχους του Αμερικανού προέδρου, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έχει ανακοινώσει τα σχέδια της να αποσυρθεί και πιθανολογείται ότι θα μείνει στη θέση της μέχρι και τον Ιανουάριο. Μαζί της αναμένεται να αποχωρήσει και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα ενώ ο στρατηγός και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους εικάζεται ότι θα παραμείνει στο πόστο του.

Το «φαβορί» για να διαδεχθεί την Χίλαρι Κλίντον είναι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις η οποία όμως δεν αποκλείεται να μην πάρει το «πράσινο φως» από τη Γερουσία. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προαχθεί σε σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου. Στο Πεντάγωνο οι υποψήφιοι είναι ο βοηθός του Λίον Πανέτα, Άστον Κάρτερ και ο η Μισέλ Φλουρνόι που έχει διατελέσει επικεφαλής στρατηγικής του υπουργείου Άμυνας από το 2009 έως το 2012 και εάν τελικά επιλεγεί θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκα θα αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ.

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι η Συρία, όπου η αναταραχή του εμφύλιου έχει αγγίξει τις γείτονες χώρες, όπως τον Λίβανο. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πιθανό να επιτρέψει επιπλέον στήριξη των ανταρτών στη Συρία αλλά φαίνεται ότι είναι μακριά από μία στρατιωτική παρέμβαση.

Μία ακόμη μεγαλύτερη απόφαση περιμένει τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ιράν. Το Ισραήλ πιέζει για στρατιωτική λύση στο θέμα των πυρηνικών της Τεχεράνης και ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι εάν πράγματι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να ξεκινήσει έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή αλλά ούτε και να είναι ο πρώτος πρόεδρος που επέτρεψε στη Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Και η «καυτή» ατζέντα δεν σταματά εδώ. Ο Αμερικανός πρόεδρος που κατά την πρώτη θητεία είχε θέσει ως θεμέλιο λίθο της εξωτερικής ατζέντας του την επίλυση του Παλαιστινιακού θα πρέπει να αντιμετωπίσει εκ νέου το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν «παγώσει».

Σημαντική θα είναι και η στάση του Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στις χώρες της Μέσης Ανατολής που μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης έχουν εκλέξει ισλαμικές κυβερνήσεις, με πρώτη και βασική την Αίγυπτο που μέχρι σήμερα αποτελούσε παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v