Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Ρόμνεϊ: Σκληραίνει τη στάση για την αντιπυραυλική ασπίδα

Σκληρή στάση για την αντιπυραυλική ασπίδα έναντι της Ρωσίας υπόσχεται να δείξει ο Μιτ Ρόμνεϊ

  • Real.gr
Μ. Ρόμνεϊ: Σκληραίνει τη στάση για την αντιπυραυλική ασπίδα
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, υποστήριξε ότι η ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ «ενθαρρύνει» το Ιράν, σε ομιλία που εκφώνησε στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια.

«Οι σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του στενότερου συμμάχου μας στην περιοχή, έχουν γνωρίσει ισχυρές εντάσεις», υπογράμμισε ο αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, σε ομιλία του στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια. "Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία επιβράδυνε την ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ενθάρρυνε τους κοινούς αντιπάλους μας και ιδίως το Ιράν", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ρόμνεϊ, η Τεχεράνη ποτέ στο παρελθόν δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών οπλων. "Ποτέ δεν συνιστούσε τόσο μεγάλο κίνδυνο για τους φίλους μας, τους συμμάχους μας και εμάς τους ίδιους", συνέχισε.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αναφερόμενος στην έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους του προέδρου Ομπάμα, ο Ρόμνεϊ συμπλήρωσε: «Ακόμη και όταν εκατομμύρια Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους τον Ιούνιο του 2009 ζητώντας να απελευθερωθούν από ένα βάναυσο καθεστώς που απειλεί όλο τον κόσμο, όταν ρωτούσαν αν είμαστε μαζί τους, αν είμαστε στο πλευρό τους, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε σιωπηλός».

Ο Ρόμνεϊ υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα δείξει «καμία ελαστικότητα» απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Θα εγκαταστήσω αντιπυραυλικές άμυνες ικανές να μας προστατεύσουν από απειλές. Και σ' αυτό το πνεύμα, δεν θα υπάρχει καμία ελαστικότητα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συζητούσαν το θέμα αυτό τον περασμένο Μάρτιο, σε μια σύνοδο στη Σεούλ. Τα μικρόφωνα είχαν μείνει ανοιχτά, εν αγνοία τους, και ο Αμερικανός πρόεδρος ακούστηκε να λέει στον Ρώσο ομόλογό του ότι αν επανεκλεγεί στις 6 Νοεμβρίου θα είναι πιο «ελαστικός» στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ρόμνεϊ σκοπεύει εξάλλου να καλέσει τις συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στη Συμμαχία, παρέχοντάς της το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες. Όπως υποστήριξε, μόνο τρεις από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ τηρούν αυτήν τη δέσμευση.
Για το θέμα της Συρίας, ο πρώην κυβερνήτης έκανε και πάλι έκκληση για εξοπλισμό της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη την πολιτική του Ομπάμα. Υπενθύμισε ότι «περισσότεροι από 30.000 άνδρες, γυναίκες και παδιά έχουν σφαγιαστεί από το καθεστώς του Άσαντ τους τελευταίους 20 μήνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v