Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρύς ο δρόμος για τη δόση...

Στις κοινοτικές καλένδες παραπέμπεται η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου μετά από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του eurogroup - όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

  • Real.gr
Μακρύς ο δρόμος για τη δόση...

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Στις κοινοτικές καλένδες παραπέμπεται η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου μετά από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του eurogroup - όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

Οι εταίροι, ο πρόεδρος Γιούνκερ, η κ. Λαγκάρντ και ο επίτροπος Ρεν απέφυγαν κάθε αναφορά σε χρονοδιάγραμμα, απέφυγαν κάθε τεχνικού χαρακτήρα δέσμευση και περιορίστηκαν σε πρωτογενείς παραινέσεις προς την Ελλάδα να συνεργαστεί με την τρόικα με ορίζοντα μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Ακόμα όμως και με την υπόθεση συμφωνίας η Κρ. Λαγκάρντ αρνήθηκε να δεσμευθεί για την επακόλουθη εκταμίευση της δόσης. Ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν σχολίασε κανένα σενάριο για το χρηματοδοτικό κενό και την έκθεση βιωσιμότητας και ο επίτροπος Ρεν δεν απέκλεισε ιδιαιτέρως κατηγορηματικά ότι συζητείται ακόμα και «σπάσιμο» της δόσης σε επί μέρους τμήματα. Σε γενικές γραμμές οι δηλώσεις των θεσμικών παραγόντων μάλλον συσκότισαν παρά διαλεύκαναν το μέλλον της ελληνικής υπόθεσης.

Στα θετικά σημεία βεβαίως μπορεί να συνυπολογισθούν τα ευνοϊκά σχόλια για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης - «θαρραλέα» και «αποφασισμένη» χαρακτηρίστηκε από την Κομισιόν - χωρίς αυτό να σταματήσει το Συμβούλιο να ζητήσει την συμβολική έστω υλοποίηση των 89 prior actions (πρότερων ενεργειών) στον διαρθρωτικό τομέα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να... αποσπάσουμε και από εκεί μια καλή δήλωση και τίποτε άλλο. Ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας βεβαίως σημειώνει ότι άπαξ και είμαστε όλοι έτοιμοι (Ελλάδα, ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) απόφαση μπορεί να ληφθεί σε διάφορα fora ανά πάσα στιγμή.

Το βασικό συμπέρασμα μετά από μια ώρα και ένα τέταρτο συζήτησης για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εξέλιξη των συνομιλιών με την τρόικα ήταν πως οι ελληνικές αρχές οφείλουν να κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά που έχουν απομείνει, να παρουσιάσουν και να εφαρμόσουν ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Υπό αυτή την έννοια και μετά από καθοριστικές παρεμβάσεις ορισμένων εταίρων επαναβεβαιώθηκε ότι ειδικά το διαρθρωτικό σκέλος αποτελεί προαπαιτούμενο και για τη συμφωνία και για την εκταμίευση, όταν αυτή γίνει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Πάρτε τα μέτρα και μετά τα ξαναλέμε...

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κυρίως από τους θεσμικούς ομιλητές στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στην πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, τις δράσεις που οδηγούν σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την παρουσίαση νέου φορολογικού συστήματος, την άρση των περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων και την φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή εξηγήθηκαν οι λόγοι που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής (περικοπές μισθών και συντάξεων) συγκριτικά με τα πενιχρά αποτελέσματα που διαχρονικά η χώρα παρουσιάζει, σε σχέση με την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Έγινε δε ιδιαίτερη επισήμανση στην συνεργασία που πρέπει να επιδείξουν οι ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα ορισμένοι φορείς του δημοσίου με τους ειδικούς της ομάδας Ράιχενμπαχ.

Ακόμα όμως και έτσι, οι παριστάμενοι υπουργοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν αναγνώρισαν ότι το ζωτικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η απόκλιση από το στόχο της βιωσιμότητας του χρέους, που θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπιστεί σε δεύτερη φάση, αφού παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας και πέσουν συγκεκριμένα ποσά στο τραπέζι. Στο ίδιο πλαίσιο θα συζητηθεί, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον και η περίφημη επιμήκυνση ως μια μόνο παράμετρος από τις πολλές στην ελληνική εξίσωση.

Ο υπουργός οικονομικών επέμεινε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση είναι μόνο 12 δισ. και μπορούν να βρεθούν από διατήρηση του σημερινού ρυθμού έκδοσης εντόκων γραμματίων και την μείωση των επιτοκίων που μας δανείζει ο EFSF, ενώ υπάρχει και ένα ποσό που έχει βάλει το ΔΝΤ στην άκρη για την περίπτωση βαθύτερης ύφεσης. Θεωρεί εξάλλου ζωντανό το αίτημα για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM.

Αρνητική εξέλιξη για την επιμήκυνση είναι βεβαίως η εμμονή των εταίρων σε ένα τόσο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα την ακυρώνει στην πράξη.

Ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα...

Η επιδίωξη των εταίρων και της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με έμπειρη κοινοτική πηγή που συμπίπτει σε αυτό το σημείο με πηγές του ελληνικού υπουργείου οικονομικών είναι να παρουσιαστεί μια λύση για όλα τα παραπάνω μέσα στο Νοέμβριο. Ακόμα όμως και έτσι το χρονοδιάγραμμα παραμένει σφιχτό και επηρεάζεται από τα πολλά ακόμα ανοιχτά θέματα. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι καθόλου βέβαιο το τι θα συμβεί μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ όταν το πρώτο θέσει ζήτημα αναδιάρθρωσης των παλαιών δανείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλοί τόνοι στη χθεσινή συνεδρίαση διατηρήθηκαν, αφενός γιατί η λέξη αναδιάρθρωση ή ανάληψη ευθυνών δεν αναφέρθηκε, αφετέρου γιατί οι 17 εκ προοιμίου συνεδρίαζαν «ενημερωτικά» χωρίς την πίεση για αποτελέσματα.

Στην ίδια εξίσωση θα πρέπει ακόμη να συνυπολογιστεί ότι πολλοί εκ των εταίρων υπήρξαν ιδιαίτερα επιθετικοί ακούγοντας για τις καθυστερήσεις - πηγή του Συμβουλίου μεταφέρει ότι ορισμένοι εκστόμισαν φράσεις όπως «ζείτε πλουσιοπάροχα με τα δικά μας λεφτά». Χώρες όπως η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Φιλανδία, εν μέρει η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα βρέθηκαν στην πλευρά όσων επέλεξαν να κάνουν τη ζωή του κ. Στουρνάρα δυσκολότερη στη διάρκεια της συνεδρίασης. Η δε Κομισιόν δείχνει να μην «πιστεύει τις διαρκείς ελληνικές αναφορές σε ταμειακά διαθέσιμα που εντός ολίγου τελειώνουν».

Ειδικά για την διασφάλιση της λεγόμενης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψε ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στον Τύπο, υπάρχουν διαφωνίες όχι μόνο μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ ελληνικών αρχών και εταίρων, με τον υπουργό να λέει ακόμα και πως το όριο του 120% θα μπορούσε και να είναι αυθαίρετο. Ειδικά αυτό το τελευταίο εταίροι και ΔΝΤ κάνουν πως δεν το άκουσαν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v