Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο θύμα από τον ιό του Δ.Νείλου

Τεράστια ανησυχία προκαλεί ο θάνατος 75χρονου που κατέληξε χθες στο Ιπποκράτειο. Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Γιατί ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές.

  • Real.gr
Το πρώτο θύμα από τον ιό του Δ.Νείλου

Έντονη ανησυχία έχει ξεσπάσει μετά και τον θάνατο ενός 75χρονου, χθες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ο οποίος νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας με εγκεφαλίτιδα και είναι το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Η κατάσταση της υγείας του 75χρονου ήταν αρκετά επιβαρημένη και τα δύο τελευταία χρόνια νοσούσε από σακχαρώδη διαβήτη. Τις τελευταίες 48 ώρες βρισκόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και η αναπνοή του υποστηριζόταν μηχανικά.

Ο άτυχος άνδρας κατέληξε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί, παρότι έγινε άμεσα εργαστηριακός έλεγχος από τους γιατρούς, που εκτίμησαν ότι είχε μολυνθεί, μετά από τσίμπημα κουνουπιού, με τον ιό του Δ. Νείλο.

Την ίδια στιγμή, άλλα δύο πολύ σοβαρά περιστατικά καταγράφηκαν από τις υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για έναν 68χρονο από τη Γλυφάδα και έναν άνδρα περίπου 80 ετών από το Παλαιό Φάληρο, που πλέον νοσηλεύονται με εγκεφαλίτιδα σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Συνολικά, δε, τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν διαγνωστεί 6 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία 4 εμφάνισαν εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 2 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές αλλά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων, είναι το γεγονός πως μέχρι τώρα, το κέντρο της πρωτεύουσας δεν είχε συνδεθεί με τέτοια κρούσματα, καθώς αυτά είχαν εντοπιστεί σε προάστια της Αθήνας και μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 75χρονος ζούσε στα Πατήσια και έτσι ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

 Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
* Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).

*Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).

*Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Παρότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναφορές για μετάδοση του ιού με μετάγγιση αίματος, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος μετάδοσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

*Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

*Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

*Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.). Επιπλέον μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο ελεγμένο εμβόλιο για τον ιό. 

 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v