Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκταφή και εξετάσεις στη σορό του Αραφάτ

Η παλαιστινιακή ηγεσία συμφωνεί στην εκταφή της σορού του ιστορικού ηγέτη, μετά τις αποκαλύψεις για πιθανή δηλητηρίαση του

  • Real.gr
Εκταφή και εξετάσεις στη σορό του Αραφάτ
Η παλαιστινιακή ηγεσία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε εκταφή και εργαστηριακές εξετάσεις στη σορό του Γιάσερ Αραφάτ, μετά τις αποκαλύψεις του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα ότι ο ιστορικός Παλαιστίνιος ηγέτης, δηλητηριάστηκε με πολώνιο.

"Μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα, συναντήθηκα σήμερα με τον πρόεδρο Αμπάς και συνέστησα να δεχτούμε την ανάλυση της σορού του μάρτυρα προέδρου Αραφάτ. Ο κ. Αμπάς το δέχτηκε, υπό τον όρο ότι θα εγκριθεί η ενέργεια αυτή από τη χήρα του, τη Σούχα Αραφάτ, και τον ανιψιό του, τον Νάσερ αλ-Κίντουα, που εκπροσωπεί την οικογένεια", δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής που ερευνά το θάνατο του Αραφάτ, Ταουφίκ Τιράουι.

"Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως και να παράσχει κάθε διευκόλυνση για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της ασθένειας και του θανάτου του πρώην προέδρου", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Νάμπιλ Αμπου Ρουντέινα.

Μετά τις αποκαλύψεις, η Σούχα Αραφάτ ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή την εκταφή της σορού του συζύγου της για να υποβληθούν σε εξετάσεις τα οστά καθώς και την διενέργεια διεθνούς έρευνας ανάλογη με εκείνην που είχε πραγματοποιηθεί για τις συνθήκες θανάτου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. "Έχουμε τις πρώτες αποδείξεις ότι πρόκειται για έγκλημα", είπε η χήρα του Αραφάτ στο Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με το επίμαχο ντοκιμαντέρ του αλ Τζαζίρα, ο Γιάσερ Αραφάτ, που πέθανε το 2004, είχε δηλητηριαστεί με ραδιενεργό πολώνιο, συμπέρασμα που προέκυψε ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις σε βιολογικά δείγματα που ελήφθησαν από τα προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα του Αραφάτ.


Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Η κηδεία του Αραφάτ έγινε στο Κάιρο - όπου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο τόπος γέννησης του - ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ

Η είδηση αυτή δεν αιφνιδίασε τους Παλαιστίνιους καθώς τα τελευταία οκτώ χρόνια , κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι ο Γιάσερ Αραφατ έπεσε θύμα δολοφονίας του Ισραήλ .

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί δηλητηρίασης του Αραφάτ. Όπως δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος "το ρεπορτάζ είναι αβάσιμο και θα υπενθύμιζα ότι δεν ήταν η ισραηλινή πλευρά που αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα ιατρικά αρχεία".

Το 2005, η εφημερίδα New York Times εξασφάλισε τον ιατρικό φάκελο του Αραφάτ από τις γαλλικές νοσοκομειακές αρχές και έγραψε ότι δεν βρέθηκαν ίχνη τοξινών σε δείγματα του αίματός του, τα οποία εστάλησαν μετά τον θάναό του σε τρία διαφορετικά εργαστήρια - ενώ ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων δεν είχε διογκωμένο νεφρό, ούτε είχε καταστραφεί το συκώτι του.

Ισραηλινός γιατρός, ο οποίος επίσης διάβασε τα ιατρικά αρχεία, είπε ότι τότε η ασθένεια του Αραφάτ έμοιαζε "με τυπική περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης που διδάσκεται στην Ιατρική σχολή".

Ο Αραφάτ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου του 2004 ύστερα από εντερική φλεγμονή που του προκάλεσε αιμορραγία και στη συνέχεια εγκεφαλικό.






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v