Νταβούντογλου: Κακοπροαίρετο ή ερασιτεχνικό να θεωρηθεί η πτήση μας απειλή

Η Τουρκία ετοιμάζεται να θέσει στο ΝΑΤΟ το θέμα της κατάρριψης του αεροσκάφους της από την Συρία.

  • Real.gr
Νταβούντογλου: Κακοπροαίρετο ή ερασιτεχνικό να θεωρηθεί η πτήση μας απειλή
Στον διεθνή εναέριο χώρο και σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές τις Συρίας χτυπήθηκε προχτές το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο ωστόσο κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις ακτές, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε πως η Άγκυρα θα θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι μεθαύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει σχετικές δηλώσεις.

«Η αποστολή του αεροσκάφους ήταν να δοκιμαστεί το διεθνές σύστημα ραντάρ της Τουρκίας και δεν είχε σχέση με τη Συρία. Πτήσεις που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλειας πραγματοποιούνται σε όλες τις ακτές μας» είπε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως η ταυτότητα του αεροσκάφους ήταν εμφανής και πως «είναι κακοπροαίρετο ή ερασιτεχνικό, να θεωρηθεί η πτήση απειλή».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το τουρκικό αεροσκάφος χτυπήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο. «Ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι 12 μίλια. Τη στιγμή που ο πιλότος έχασε τον έλεγχο, το αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τα παράλια. Αργότερα κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, σε απόσταση 8 μιλίων από τα παράλια». Ο υπουργός είπε πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από όσα καταγράφηκαν στα ραντάρ, αλλά και από τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου και τόνισε: «Διαθέτουμε και τις συνομιλίες που έγιναν εντός της Συρίας».

«Το αεροσκάφος αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του και καθώς επέστρεφε στην Τουρκία, εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το χτύπημα. Στον αέρα οι ταχύτητες αγγίζουν τα 2.400 χιλιόμετρα. Παραβιάσεις μπορούν και συμβαίνουν λόγω καιρικών συνθηκών και τεχνικής βλάβης, αλλά και λόγω τοπογραφικής ομοιότητας. Η παραβίαση έγινε 15 λεπτά πριν από το συμβάν. Οι πιλότοι μας μόλις έλαβαν από τα ραντάρ μας την προειδοποίηση ότι βρίσκονται σε λάθος περιοχή, βγήκαν από τον εναέριο χώρο της Συρίας».

Ο Αχ. Νταβούτογλου ανέφερε πως είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του από 15 χώρες και πως θα ενημερωθεί σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί εκεί, στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας και θα παρουσιαστεί, όπως είπε «το παρασκήνιο της επιθετικής αυτής στάσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v