Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις κάλπες οι Αλγερινοί

Οι Αλγερινοί εκλέγουν σήμερα τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, μετά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση ύστερα από την Αραβική Άνοιξη.

  • Real.gr
Στις κάλπες οι Αλγερινοί
Οι Αλγερινοί εκλέγουν σήμερα τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, μετά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση ύστερα από την Αραβική Άνοιξη, με διακυβεύματα την επίδοση που θα καταγράψουν οι ισλαμιστές, που ήδη μετέχουν στην κυβέρνηση και το ποσοστό της συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα ισλαμικά κόμματα αναμένεται να έχουν υψηλά ποσοστά, μετά και την επιτυχία των ισλαμιστών στις πρόσφατες εκλογές στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλό, καθώς η ανεργία των νέων και το ολοένα αυξανόμενο κόστος των βασικών ειδών διατροφής έχουν προκαλέσει απογοήτευση στον κόσμο και αδιαφορία για τις πολιτικές εξελίξεις.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ζήτησε επιμόνως από τα 21,6 εκατομμύρια των ψηφοφόρων, κυρίως τους νέους, να προσέλθουν στις κάλπες. Ο 75χρονος Μπουτεφλίκα τούς είπε ότι η γενιά του πλέον "έχει κάνει τη διαδρομή της" στην Αλγερία --βορειοαφρικανική χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και με απέραντες ερήμους-- η οποία γιορτάζει φέτος 50 χρόνια ανεξαρτησίας.

Η ψηφοφορία διεξάγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής σε ένα γύρο, σε 48.546 εκλογικά τμήματα που άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, αλλά το ποσοστό συμμετοχής θα γίνει γνωστό από απόψε.
Συνολικά 24.916 υποψήφιοι, εκ των οποίων 7.700 γυναίκες, από 44 κόμματα μεταξύ τους επτά ισλαμικά, 21 νέοι πολιτικοί σχηματισμοί και 211 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν 462 έδρες στο κοινοβούλιο, το οποίο έχει περιορισμένες εξουσίες. Το απερχόμενο κοινοβούλιο αριθμούσε 389 βουλευτές, εκ των οποίων 59 ισλαμιστές.

Η αντιπολίτευση του δρόμου και τα αυτόνομα συνδικάτα, μετά τις ταραχές και τις κοινωνικές διαδηλώσεις πέρυσι, δεν προσυπέγραψαν τις μεταρρυθμίσεις, θεωρώντας ότι θα επιτρέψουν την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στις υποθέσεις της χώρας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Στις τελευταίες εκλογές του 2007, καταγράφηκε ρεκόρ αποχής, 64%, εξαιτίας κυρίως της συστηματικής νοθείας μετά το άνοιγμα της χώρας στον πολυκομματισμό το 1989.

Σε απάντηση, ο Μπουτεφλίκα κάλεσε 500 ξένους παρατηρητές της ΕΕ, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), του ΟΗΕ και αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η ΕΕ ζήτησε οι 150 παρατηρητές της να έχουν πρόσβαση στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους. Το Αλγέρι απάντησε αρνητικά καθώς το αρχείο αυτό περιέχει "απόρρητες πληροφορίες". Αντ΄αυτού επέτρεψε στους παρατηρητές της ΕΕ την πρόσβαση στους καταλόγους ανά περιφέρεια.

Οι ισλαμιστές, τα τρία κόμματα των οποίων συνασπίστηκαν στις τάξεις μιας "Πράσινης Αλγερίας", εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα είναι οι νικητές των εκλογών, αλλά το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN), το μοναδικό κόμμα το 1962 το οποίο αναμένεται να παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα, σύμφωνα με τον αρχηγό του Αμπντελαζίζ Μπελχαντέμ.

Ο Εθνικός Συναγερμός για τη Δημοκρατία του απερχόμενου πρωθυπουργού Αχμεντ Ουγιαχία θέλει να "προασπίσει τη σταθερότητα της Αλγερίας".
Επίσης το παλαιότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Μέτωπο των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS), του Χοσίν Αϊτ Αχμεντ επιστρέφει στην πολιτική σκηνή ύστερα από μποϊκοτάζ 10 ετών.

Ο παλαιότερος αντίπαλός του, ο Συναγερμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD), μποϊκοτάρει την ψηφοφορία κρίνοντας ότι συνιστά μια "προσβολή στην αλγερινή δυστυχία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v