
Γοητευμένος από την ανθρώπινη ανατομία, δημιούργησε σχέδια κι έκανε επαναστατικές έρευνες. Έφθασε υπερβολικά κοντά σε ανακαλύψεις που αφορούν την κυκλοφορία του αίματος, έναν αιώνα πριν η ιατρική επιστήμη φθάσει επίσημα σε ένα συμπέρασμα. Μάλιστα, τα ευρήματά του κρίνονται πλέον τόσο σημαντικά, ώστε κάποιοι να λένε ότι ο Ντα Βίντσι είναι εκείνος που πρώτος ανακάλυψε τον μαγνητικό τομογράφο.

Αν οι έρευνές του είχαν δημοσιοποιηθεί αντί να παραμείνουν κρυφές και κλειδωμένες θα είχαν αλλάξει εντελώς την ιατρική επιστήμη στην Ευρώπη.

Η έκθεση που διοργανώνεται στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποδεικνύει ότι ο Ντα Βίντσι ήταν κι ένας από τους σημαντικότερους ανατόμους της εποχής του. Πράγματι, οι έρευνές του που χρονολογούνται από το τέλος του 1490 έως και τις αρχές του 1500 ήταν τόσο επαναστατικά που μπορούσαν να δώσουν ιατρικές διαγνώσεις τις οποίες η ιατρική επιστήμη κατάφερε να συντάξει στις αρχές του 1980.

Ήταν ιδιαίτερα γοητευμένος από το ανθρώπινο σώμα και ήθελε στους πίνακές του να αποκαλύπτει την πραγματική φύση του ανθρώπου. Όσον αφορά την κλίση του στην ανατομία, εργάστηκε πάνω σε πτώματα εγκληματιών που η οικογένειά τους δεν τα ζητούσε ποτέ και κατάφερε να συντάξει μία πραγματεία όπου ανέγραφε όλα τα ευρήματά του.

Με τον θάνατό του το 1519, τα σχέδια και οι σημειώσεις του παρέμειναν κλειδωμένες και χαμένες από το ανθρώπινο μάτι για περίπου 400 χρόνια. Αναμφισβήτητα σημαντικές είναι οι έρευνές του πάνω στην ανθρώπινη καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της Βασιλικής Συλλογής Martin Clayton, ο Ντα Βίντσι είχε πραγματικά γοητευθεί από μία διόγκωση που είχε ανακαλύψει στη ρίζα της αορτής, ακριβώς κάτω από την αορτική βαλβίδα. Εξαιτίας αυτής της διόγκωσης δεν αιματωνόταν σωστά η καρδιά ώστε να επηρεάζεται ό παλμός της. Αυτή του η ανακάλυψη επαναδιατυπώθηκε το 1912, ενώ οι επιστήμονες κατέληξαν στο ιατρικό συμπέρασμα σχεδόν τριάντα χρόνια μετά. Η θεωρία του Ντα Βίντσι δείχνει πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ακόμη και στην ιατρική επιστήμη.

Σε άλλη έρευνά του μελετά ξεχωριστά το κάθε οστό. Περιέχει 240 σχέδια και 13.000 λέξεις που τα συνοδεύουν. Επίσης, πολλά σχόλια επιδέχεται το γεγονός ότι ο Ντα Βίντσι έγραφε προς τα πίσω.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήταν αριστερόχειρας και ταυτόχρονα δυσλεκτικός, ενώ το πιο πιθανό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο έγραφε πολύ γρήγορα και χωρίς να αφήνει μουτζούρες με το μελάνι του.

Ο Ντα Βίντσι, μετά τον θάνατό του, εμπιστεύτηκε όλα τα σημειωματάρια και τα σχέδιά του στον νεαρό βοηθό του Francesco Melzi, ο οποίος για τα επόμενα πενήντα χρόνια προσπαθούσε να βγάλει κάποιο συμπέρασμα από την κληρονομιά του κυρίου του.

Ο γιος του πούλησε πολλά από τα έγγραφα στον γλύπτη Πομπέο Λεόνι που συνέλεξε όλα τα ανατομικά έγγραφα σ’ έναν φάκελο, ο οποίος τελικά βρέθηκε στην Αγγλία και φημολογείται ότι τον αγόρασε ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙ.

Ανήκει στη βασιλική συλλογή, που φυλάσσεται από τη βασίλισσα από το 1690. Στη συλλογή υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων του Ντα Βίντσι, 600 στο σύνολό του, από τα οποία τα 268 είναι ανατομικά σκίτσα. Από αυτά, τα 87 εκτίθενται στην έκθεση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και πάρα πολλά δεν έχουν βγει ποτέ στη δημοσιότητα. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin