Νικητής στον πρώτο γύρο ο Ολάντ

Νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ. Στη δεύτερη θέση ο Νικολά Σαρκοζί. Ιστορικό ρεκόρ για την άκρα δεξιά.

  • Real.gr
Οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς ίσως κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ένα ποσοστό - ρεκόρ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες, κλέβοντας την παράσταση και αποσπώντας το 18% των ψήφων - το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας το 28,6%, έναντι 27,1% που απέσπασε ο νυν πρόεδρος και ηγέτης του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας και με το 99% των ψήφων καταμετρημένο. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.

Ο Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή κι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στη Γαλλία που βρέθηκε στην δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο εκλογών, θα κληθεί να προσελκύσει τόσο τις ψήφους όσων τάχθηκαν υπέρ της ακροδεξιάς όσο και εκείνες των κεντρώων για να κερδίσει τον Μάιο.

Έπειτα από πέντε χρόνια στην προεδρία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, πυρηνικής δύναμης και μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ίσως ο Σαρκοζί να έχει την τύχη άλλων 10 ηγετών κρατών της ευρωζώνης που απώλεσαν την εξουσία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2009.

Ο 57χρονος Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον πρώτο γύρο χθες αναμένεται να κερδίσει τον Μάιο συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό από 53% ως 56%, δεσμεύεται να αλλάξει την κατεύθυνση της ΕΕ εάν εκλεγεί και να ηγηθεί μιας οικονομικής αναγέννησης με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

«Καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και εκτός των συνόρων μας, είναι να βάλω την Ευρώπη ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης», είπε ο Ολάντ σε υποστηρικτές του.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε», είπε η 43χρονη Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της. Δηλώνοντας πως το κύμα υποστήριξής που σημειώνεται υπέρ του κόμματός της «ταρακουνάει το δικομματικό σύστημα», η Λεπέν υποστήριξε πως «τώρα, είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση».

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Ολάντ μοιάζει να έχει δυνητικά μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψηφοφόρων από ό,τι ο Σαρκοζί, που θα χρειαζόταν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ψήφων της Λεπέν και τα δύο τρία των ψήφων του Μπαϊρού για να κερδίσει. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν χθες δείχνουν ότι το 48%-60% των ψηφοφόρων της Λεπέν σχεδιάζουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο, ενώ αυτοί του Μπαϊρού είναι μοιρασμένοι σχεδόν εξ ίσου ανάμεσα στους δύο υποψήφιους και το ένα τρίτο είναι αναποφάσιστο.

Αν ο Ολάντ κερδίσει έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που είχε υπογράψει ο Σαρκοζί κι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει καταστήσει την εφαρμογή του προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω δανείων σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v