Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγουν οι κάλπες στη Γαλλία

Ανοίγουν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με κύριους αντιπάλους τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το φαβορί για τη νίκη, Φρανσουά Ολάντ.

  • Real.gr
Ανοίγουν οι κάλπες στη Γαλλία
Ανοίγουν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με κύριους αντιπάλους τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το φαβορί για τη νίκη, τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, που εκτός απρόοπτου θα αναμετρηθούν και στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν και οι εκτιμήσεις αποτελέσματος των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Συνολικά περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τους δύο υποψήφιους, από σύνολο δέκα, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Εδώ και πολλούς μήνες ο Ολάντ εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο και αναμένεται να ανακηρυχθεί ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο με 28% έναντι 26%. Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και θα αναμετρηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν για το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας ενός ποσοστού των Γάλλων απέναντι στους πολιτικούς, τους οποίους δεν θεωρούν ικανούς να διαχειριστούν την οικονομική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v