Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brics εναντίον ΔΝΤ

Κοινό σχέδιο εναντίον των δυτικών οικονομιών επεξεργάζονται οι 5 κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη BRICS, ζητώντας την αλλαγή των κανονισμών παιχνιδιού στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το εμπόριο γενικά

  • Real.gr
Brics  εναντίον ΔΝΤ
Κοινό σχέδιο εναντίον των δυτικών οικονομιών επεξεργάζονται από χθές στο Νέο Δελχί της Ινδίας, οι 5 κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη BRICS, ζητώντας την αλλαγή των κανονισμών παιχνιδιού στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το εμπόριο γενικά.

Οι Brics ζητούν περισσότερα δικαιώματα ψήφου στις αποφάσεις ΔΝΤ και κατηγορούν τις νομισματικές πολιτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα καθώς επίσης ο Ινδός πρωθυπουργός Μαμοχάν Σινγκ , συζήτησαν τη δημιουργία των πρώτων θεσμών για την ενίσχυση των σχέσεών τους.

Οι ηγέτες των κορυφαίων χωρών της αναδυόμενης αγοράς συζήτησαν για την ίδρυση τράπεζας επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση σχεδίων υποδομών και ανάπτυξης και την αλλαγή των κανονισμών παιχνιδιού στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και το παγκόσμιο εμπόριο γενικά

"Θα είναι ένα πολύ ισχυρό οικονομικό εργαλείο για τη βελτίωση των εμπορικών ευκαιριών και ίσως ένα σημαντικό βήμα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας Φερνάντο Πιμεντέλ.

Στην Τράπεζα επενδύσεων η πρόσβαση θα είναι ανοικτή και για τις φτωχές χώρες, πράγμα που θα τις βοηθήσει να βελτιώσουν την υποδομή τους, και να επιλύσουν το πρόβλημα των τροφίμων και της τεχνολογικής τους καθυστέρησης.

Η ομάδα των Brics, που αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 18% του ΑΕΠ του πλανήτη, επιδιώκει επίσης να μετατρέψει την αυξανόμενη οικονομική δύναμή της σε διπλωματική επιρροή.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin Εκτός του κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος, η ομάδα Brics τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ως μόνη λύση τόσο για την συριακή κρίση όσο και στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του Ιράν . ¨Αλλωστε , σχετικά με την συρία, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι δύο υπερδυνάμεις που έχουν ασκήσει βέτο στο σχέδιο του ΣΑ του ΟΗΕ, που προέβλεπε την ανατροπή του Άσαντ από την εξουσία.

Η "διακήρυξη του Δελχί" επί της οποίας συμφώνησαν οι πέντε αυτές χώρες, εκφράζουν τη "βαθειά ανησυχία τους όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία" και απευθύνει έκκληση για"άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή".

Οι ηγέτες των πέντε χωρών απηύθυναν έκκληση για αποφυγή της κλιμάκωσης της κρίσης με το Ιράν τονίζοντας ότι "οι καταστροφικές συνέπειες μιας κλιμάκωσης δεν είναι προς όφελος κανενός".



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v