
Έχουμε μία θετική συμβολή στην προοπτική του ΑΕΠ κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες και μια μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών κατά περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ιδιωτικός τομέας τελικά αποδέχθηκε μία περαιτέρω περικοπή των ομολόγων που κατέχει κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή συνολικά κατά 53,5 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως τόνισε ο υπουργός "τα επιτόκια βελτιώθηκαν εμπροσθοβαρώς, άρα τα επιτόκια από τώρα το 2012 έως το 2014 θα κινηθούν στο επίπεδο του 2%. Στη συνέχεια στο επίπεδο του 3% και στη συνέχεια του 4,3%, ώστε να έχουμε ένα μέσο επιτόκιο της τάξεως του 3,6%. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και μία μείωση του μέσου επιτοκίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, της τάξεως του 1,2%. Τα σημερινά μέσα επιτόκια είναι της τάξεως του 4,85%.
Αυτό ελαφρύνει την δημοσιονομική διαχείριση της χώρας, δεν συνδέεται βέβαια με το στόχο της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος με το οποίο κρινόμαστε εμείς από πλευράς προγράμματος, αλλά μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του δημοσιονομικού ελλείμματος που πρέπει να κινείται στο όριο που έχουμε συμφωνήσει, στο δημοσιονομικό σύμφωνο όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Προκειμένου να τεθούν, λοιπόν, σε εφαρμογή όλες αυτές οι σημαντικές συμφωνίες των Βρυξελλών της 21ης Φεβρουαρίου, πρέπει να ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία για τη συμμετοχή των ιδιωτών, το PSI. Αυτή η επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες οι οποίες κρίνονται από τις λήξεις των ομολόγων του Μαρτίου, πρέπει να γίνει το αργότερο την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση.
Η δημοσιογραφική, επικοινωνιακή ανακοίνωση έχει ήδη γίνει από το πρωί της Τρίτης, χθες, αλλά χρειάζεται η επίσημη ανακοίνωση, γιατί χρειάζεται να μεσολαβήσουν δέκα μέρες προκειμένου να δηλωθούν οι κάτοχοι των ομολόγων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου η ανταλλαγή για τα ομόλογα ξένου δικαίου που έχει εκδώσει στο παρελθόν η χώρα μας, γιατί και στο παρελθόν έχουμε εκδώσει ομόλογα Αγγλικού και Ιαπωνικού Δικαίου.
Άρα, λοιπόν, προκειμένου να επιτευχθεί η δημόσια προσφορά της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου πρέπει να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προσφορά αυτή. Το ελληνικό νομικό πλαίσιο είναι από την άποψη αυτή ατελές, γιατί δεν προβλέπεται στο ελληνικό δίκαιο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει για παράδειγμα στο αγγλικό δίκαιο, πώς εκφράζονται οι ομολογιούχοι συλλογικά. Ο κάθε ομολογιούχος αντιμετωπίζεται ατομικά και εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα την κοινότητα των κομιστών των ελληνικών ομολόγων, η οποία πρέπει να εκφραστεί ως σύνολο, διότι ναι μεν η διαδικασία είναι και θα παραμείνει εθελοντική, αλλά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον κάθε κομιστή ατομικά. Πρέπει να εκφραστεί το συλλογικό υποκείμενο των ομολογιούχων.
Αυτό διεθνώς προβλέπεται ως ρήτρα συλλογικής δράσης των ομολογιούχων, (Collective Action Clause, CAC) . Αυτές είναι οι ρήτρες που προβλέπονται στο Αγγλικό Δίκαιο, το οποίο είναι το σύνηθες δίκαιο αναφοράς για αυτού του είδους τις συναλλαγές και με βάση το οποίο συνάπτονται οι σχετικές διεθνείς συμφωνίες και από το οποίο διέπεται η σχετική διεθνής πρακτική.
Τα ομόλογα μας τα οποία στο παρελθόν έχουν εκδοθεί με Αγγλικό Δίκαιο προβλέπουν ούτως ή άλλως ρήτρες CACs. Επίσης αυτές οι ρήτρες προβλέπονται και στη νέα σύμβαση για τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το ESM, που θα έρθει για κύρωση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.
Άλλωστε, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα θέμα υψίστης προτεραιότητας μετά και την κοινή δήλωση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Dauville πριν από αρκετούς μήνες, πριν από ένα χρόνο περίπου, η οποία απετέλεσε αντικείμενο πολλών παρεξηγήσεων και παρερμηνειών έως ότου αποσαφηνιστούν τα πράγματα στο τελικό κείμενο της σύμβασης για το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας το ESM.
Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει πλήρες ισχύον ελληνικό δίκαιο μέχρι την Παρασκευή το πρωί, πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει ως κατεπείγον με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί ο νόμος αυτός μέχρι αύριο το βράδυ, προκειμένου να εκδοθεί και η σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θέτει σε κίνηση τη νομοθεσία αυτή. Γιατί διαφορετικά δεν θα προλάβουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου τις οποίες σας προανέφερα: Η 12η Μαρτίου είναι πάρα πολύ κοντά στην 14η Μαρτίου, ημέρα από την οποία η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Άρα συντρέχει κατ’ εξοχήν και ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά λόγος κατεπείγοντος.
Και θα παρακαλούσα να μην υπάρξει αντίρρηση της Επιτροπής για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου αυτού, γιατί φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανείς μέσα στην αίθουσα αυτή που θα ήθελε να παρεμποδίσει τη διαδικασία αυτή ή να διευκολύνει ομολογιούχους και μάλιστα εκείνους οι οποίοι είναι αρρύθμιστες οντότητες και κερδοσκοπούν επί του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Γιατί οι θεσμικές οντότητες της αγοράς, οι Τράπεζες, οι σοβαροί επενδυτικοί οργανισμοί εκφράζονται μέσα από το IIF και το Steering Committee και έχουν μετάσχει στην εθελοντική συμφωνία με την Ελλάδα για το σχήμα του PSI."
Σε δεύτερη παρέμβαση ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: "Όσον αφορά το τεχνικό θέμα του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, οι ομολογιούχοι, οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ανεξαρτήτως του χρόνου και της σειράς έκδοσης, συγκροτούν μια συνέλευση. Η συνέλευση αυτή, είναι μια ιδεατή γενική συνέλευση.
Η σχετική διαδικασία με την οποία καθορίζονται οι τίτλοι που μετέχουν σε αυτήν τη συνέλευση, ξεκινά με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Το υπουργικό συμβούλιο προσδιορίζει τους επιλέξιμους τίτλους. Διατυπώνεται η δημόσια πρόσκληση και μέσα σε δέκα μέρες πρέπει οι ομολογιούχοι να δηλώσουν, εάν είναι διαθέσιμοι να μετάσχουν στη διαδικασία αυτή και να συγκροτήσουν την απαιτούμενη απαρτία.
Η απαρτία αυτή συγκροτείται με το 50% του υπολειπόμενου κεφαλαίου, δηλαδή του ανεξόφλητου κεφαλαίου των ελληνικών τίτλων στο σύνολό τους. Αυτή η απαρτία του 50% του υπολειπόμενου κεφαλαίου, αποφασίζει με πλειοψηφία 2/3 του εκφραζόμενου κεφαλαίου, περί του αν θα εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Εάν εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, η απόφαση της πλειοψηφίας αυτής της ιδεατής συνέλευσης των πιστωτών, δεσμεύει και την μειοψηφία. Άρα, η μειοψηφία ακόμη και αν δεν έχει εκφραστεί πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που επιλέγει η πλειοψηφία.
Στην αρχή και στο τέλος της διαδικασίας αυτής, προβλέπονται δύο σχετικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Φορέας διαχείρισης της διαδικασίας είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό λέει το νομοσχέδιο.
Για τα ομόλογα τα οποία διέπονται από το αγγλικό δίκαιο ή από το ιαπωνικό δίκαιο και προβλέπουν ούτως ή άλλως ρήτρες συλλογικής δράσης, περιέχουν ούτως ή άλλως ρήτρες συλλογικής δράσης, οι συνελεύσεις των πιστωτών συγκροτούνται κατά έκδοση ομολόγου, δηλαδή κατά σειριακή σειρά ομολόγου.
Άρα, εκεί ούτως ή άλλως θέλουμε μια πιο πολύπλοκη διαδικασία και γι' αυτό η ανταλλαγή του μεγάλου όγκου των ομολόγων ελληνικού δικαίου θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ενώ η ανταλλαγή ομολόγων αλλοδαπού δικαίου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.
Αυτή είναι η κατάσταση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αυτό ρυθμίζουμε σήμερα και αυτές τις εξουσιοδοτήσεις παρέχουμε στο υπουργικό συμβούλιο και στην Τράπεζα της Ελλάδας, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική. Βέβαια, έχουμε πει και στην Ολομέλεια, κατά τη διαδικασία της έγκρισης του νέου προγράμματος, ότι τα νέα ομόλογα θα διέπονται πράγματι από το αγγλικό δίκαιο, διότι κανείς ομολογιούχος δεν έρχεται να μετάσχει στη διαδικασία αυτή, εάν ξέρει ότι και τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, διότι το ελληνικό δίκαιο τώρα εφαρμόζεται και οδηγεί σε μια μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 53,5%. Άρα, επιτελεί την αποστολή του. Επιπλέον δε, το αγγλικό δίκαιο, όπως σας είπα, προβλέπει ούτως ή άλλως ρήτρες CACs.
Επειδή δε, τα νέα ομόλογα τα οποία θα εκδώσουμε θα είναι μιας σειράς, στην πραγματικότητα για αυτήν τη μια σειρά, που θα είναι το σύνολο των νέων τίτλων, πάλι θα προβλέπονται ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες προβλέπονται ούτως ή άλλως στο αγγλικό δίκαιο.
Επαναλαμβάνω, επίσης, για πολλοστή φορά, ότι το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι το δίκαιο του τόπου εκτέλεσης, άρα το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το ελληνικό δίκαιο και δεν χωρεί καμία εκτέλεση σε βάρος της δημόσιας κτήσης και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας.
Δεν υπάρχει καμία απειλή για τους δρόμους, για τις πλατείες, για τα αρχαιολογικά μνημεία, για τον ορυκτό πλούτο, για ο,τιδήποτε σχετίζεται με την δημόσια κτήση, την εθνική κυριαρχία και υπόσταση. Είναι μια εμπορική συναλλαγή".