Σε μακροοικονομική αναθεώρηση η Σλοβενία

Η Σλοβενία περιλαμβάνεται στην ομάδα των δώδεκα χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να υποβληθούν σε μια διεξοδική μακροοικονομική αναθεώρηση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι σε θέση να καθορίσει εάν υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες σε αυτές τις χώρες και εάν - εφόσον υφίστανται - είναι επιβλαβείς. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δράση που αποτελεί τμήμα της Διαδικασία

  • Ant1
Σε μακροοικονομική αναθεώρηση η Σλοβενία

Η Σλοβενία περιλαμβάνεται στην ομάδα των δώδεκα χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να υποβληθούν σε μια διεξοδική μακροοικονομική αναθεώρηση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι σε θέση να καθορίσει εάν υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες σε αυτές τις χώρες και εάν - εφόσον υφίστανται - είναι επιβλαβείς. 
 
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δράση που αποτελεί τμήμα της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι δώδεκα χώρες πρέπει να τεθούν υπό στενή παρακολούθηση, στην πρώτη της αναφορά για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.
 
Στους λόγους για τους οποίους η Σλοβενία εισέρχεται σ' αυτή τη διαδικασία, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η «γρήγορη συσσώρευση των εσωτερικών ανισορροπιών με υψηλούς ρυθμούς αύξησης - ανά μονάδα- του κόστους εργασίας και οι τιμές των κατοικιών».
 
Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι στην περίπτωση της Σλοβενίας, το υψηλό επίπεδο του χρέους των εταιρειών και η ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων πρέπει να επανεξεταστούν. Απαντώντας στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπουργείο Οικονομικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε πως είναι ενήμερο για τα προβλήματα από το χρέος του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ότι υπεύθυνοι για αυτά είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών και καλούνται να τα επιλύσουν.
 
Η κλιμάκωση των προβλημάτων χρέους αύξησε τον αριθμό των διαδικασιών πτώχευσης, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
 
Για το εργατικό κόστος ανά μονάδα και την υψηλή ανάπτυξη που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσεγγίσει το θέμα, ενθαρρύνοντας την ανταγωνιστική θέση της οικονομίας.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η εξέλιξη αυτή «έρχεται» έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's.
 
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μέρος του Πρώτου Μηχανισμού Προειδοποίησης που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τον εντοπισμό μακροοικονομικών ανισορροπιών πριν αυτές φθάσουν σε επίπεδα κινδύνου. Πρόκειται για μέρος ενός περιεκτικού πακέτου μέτρων (κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης) που τέθηκαν σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύψει ότι υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε συστάσεις και θα «κατευθύνει» την εκπόνηση των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να αποστείλουν στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο