
Εν μέσω οσμής καμένου που ακόμη αναδύεται από το τοπίο καταστροφής στο κέντρο της Αθήνας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Πρυτανεία της Πανεπιστημίου Αθηνών επιδίδονται σε έντονη μεταξύ τους διαμάχη και εκτόξευση αντεγκλήσεων με αφορμή την ενημέρωση από πλευράς ΕΚΠΑ για την κατάληψη της Νομικής. Ωστόσο, το παζλ με τις επιστολές που εστάλησαν από τον Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη προς τον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαλεί τουλάχιστον σύγχυση.
Εν ολίγοις, ο Άρειος Πάγος αναφέρει πως ενημερώθηκε από την Πρυτανεία εκ των υστέρων, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά τα έκτροπα, κάτι που ο κ. Πελεγρίνης δεν διαψεύδει, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το σχετικό έγγραφο εστάλη μεν ταχυδρομικά τη Δευτέρα, αλλά είχε ήδη πάει μέσω αγγελιοφόρου από το Σάββατο. Παράλληλα, ο κ. Πελεγρίνης είχε ενημερώσει και μέσω φαξ την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου για το γεγονός ότι το κτίριο της οδού Σόλωνος βρισκόταν υπό κατάληψη.
Τους ισχυρισμούς Πελεγρίνη δείχνει να επιβεβαιώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διά στόματος Χρήστου Παπουτσή. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επικρίσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη ότι ο υπουργός «γνώριζε ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις και οι καταληψίες προετοιμάζονταν να κάψουν την Αθήνα, με ορμητήριο τη Νομική και δεν έδωσε εντολή να παρέμβει η αστυνομία», ο κ. Παπουτσής σημειώνει πως όντως το υπουργείου του παρέλαβε στις 10, στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου τρεις ενημερωτικές επιστολές από την Πρυτανεία.
Πώς ξετυλίγεται το κουβάρι
Ο καβγάς ξεκίνησε με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία οι επιστολές Πελεγρίνη προς τον Χρήστο Παπουτσή με κοινοποίηση στον εισαγγελέα του Α.Π. έφεραν ημερομηνίες 9 και 10 Φεβρουαρίου, όμως πήραν πρωτόκολλο τη Δευτέρα, ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια. Ο κ. Πελεγρίνης αντέτεινε πως είχε ήδη ενημερώσει με φαξ την κ. Ράικου, καθώς τα έγγραφα δεν παρελήφθησαν το Σάββατο από τον ΑΠ, διότι ήταν κλειστός. Ο Πρύτανης, μάλιστα, αντιπαραβάλλει στις ημερομηνίες πρωτοκόλλου το αποδεικτικό αποστολής του φαξ προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ επικαλείται και τα όσα είπε ο φύλακας του κτιρίου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα παραδώσει τις επιστολές τη Δευτέρα.
Οι επιστολές Πελεγρίνη όντως έφθασαν κατόπιν εορτής στον ΑΠ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το δικό του πρωτόκολλο, όμως, όπως λέει και ο κ. Πελεγρίνης στο «Βήμα», είχε ήδη προηγηθεί «χέρι με χέρι» αποστολή των εγγράφων, τα οποία είχαν, εξάλλου, ως παραλήπτη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και κοινοποιούνταν, εκτός του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, και στον αρχηγό της ΕΛΑΣ Νίκο Παπαγιαννόπουλο.
Λόγω της μη παραλαβής, ο κ. Πελεγρίνης απέστειλε νέα έγγραφα το απόγευμα του Σαββάτου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την αστυνομία και την Εισαγγελία Πρωτοδικών μέσω φαξ και με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», προειδοποιώντας για την κατάσταση στη Νομική. Μάλιστα, ο Πρύτανης σημειώνει πως με την Εισαγγελία Πρωτοδικών επικοινώνησε αποκλειστικά μέσω φαξ, αφού στο παρελθόν για παρόμοια περίπτωση του έχει υποδειχθεί να επικοινωνεί αποκλειστικά γραπτώς.
Είναι σαφές, πάντως, πως τόσο η ΕΛΑΣ όσο και οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στη Σόλωνος είτε αυτό έγινε από τον Θεοδόση Πελεγρίνη είτε από τους ίδιους τους καταληψίες που είχαν προαναγγείλει μέσω ανακοινώσεων τη μετατροπή της Νομικής σε «στρατηγείο» εν όψει των κινητοποιήσεων κατά του μνημονίου.
«Την ώρα που η Αθήνα, μετρά τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι και ενώ διαπιστώνεται ότι η Νομική Σχολή αποτέλεσε κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι πρυτανικές αρχές παίζουν γαϊτανάκι σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ευθύνες τους», σημειώνει ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ρωτά γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος 4009/11 που στο άρθρο 3 του οποίου προβλέπεται η εφαρμογήτης κοινής νομοθεσίας σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων των ΑΕΙ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ρωτά «γιατί μπροστά στη διαπίστωση ότι παραβιάζονται οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και καταστρέφεται περιουσία του Ιδρύματος, οι Πρυτανικές Αρχές δεν μερίμνησαν για την προστασία της περιουσίας που τους εμπιστεύτηκε ο λαός και την άμεση αποκατάσταση του νόμου και της τάξης»..
Απαντώντας, ο κ. Παπουτσής επιβεβαιώνει την αποστολή ενημερωτικών επιστολών από πλευράς Πρυτανείας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, αφ’ ενός ότι δεν προέκυψε από τα έγγραφα ότι στο χώρο της Νομικής τελούνταν αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπάγγελτα στο πλαίσιο του αυτοφώρου, προκειμένου η ΕΛΑΣ να υποχρεούται σε επέμβαση και αφ’ ετέρου πως κατά το χρόνο παραλαβής της τρίτης επιστολής, είχε ήδη ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τις διαδηλώσεις. Εν τούτοις, αστυνομικές δυνάμεις διετέθησαν για την περιμετρική φύλαξη του κτιρίου ήδη από την Παρασκευή, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, ενισχύθηκαν την Κυριακή μετά την παραλαβή της τρίτης επιστολής. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός σημειώνει πως από τις επιστολές δεν προέκυπτε θέμα επέμβαση της αστυνομίας, σύμφωνα με το νόμο που επικαλέστηκε ο Γιάννης Μιχελάκης.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ζητά εξηγήσεις η Άννα Διαμαντοπούλου
Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας με επιστολή που απέστειλε στον κ. Πελεγρίνη ζητά εξηγήσεις για τους χειρισμούς των πρυτανικών αρχών όσον αφορά την κατάληψη της Νομικής.
Η κ. Διαμαντοπούλου ζητά συγκεκριμένα έγγραφη ενημέρωση αναφορικά με τις κινήσεις που έγιναν βάσει του νέου νόμου για τα ΑΕΙ ως προς την «ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων […]με την αποτροπή της γενομένης κατάληψης ή της εν συνεχεία άρσης αυτής».
Επιπλέον, η υπουργός ζητά να διενεργηθεί έκθεση για τις ζημιές στο κτίριο από εμπειρογνώμονες, προκειμένου ο ελληνικός λαός, ο οποίος «θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό, ιδιαίτερα μέσα σε αυτή τη συγκυρία», να ενημερωθεί.