Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονες ανησυχίες για την Πορτογαλία

Οι επενδυτές μοιάζουν να ποντάρουν πλέον ότι σειρά μετά την Ελλάδα έχει η Πορτογαλία, ξεπουλώντας μετοχές και ομόλογά της, καθώς θεωρούν ότι, αν δεν συναφθεί μια δεύτερη δανειακή σύμβαση με ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, οι Πορτογάλοι είναι αδύνατο να αποφύγουν τη στάση πληρωμών, εκτιμά το πρακτορείο Reuters. Ενώ η Ισπανία μείωσε το κόστος δανεισμού της, όπως και η Ιταλία, χάρη κυρίως στα αθρόα βραχυπρόθεσμα - 3ετή

  • Ant1
Έντονες ανησυχίες για την Πορτογαλία

Οι επενδυτές μοιάζουν να ποντάρουν πλέον ότι σειρά μετά την Ελλάδα έχει η Πορτογαλία, ξεπουλώντας μετοχές και ομόλογά της, καθώς θεωρούν ότι, αν δεν συναφθεί μια δεύτερη δανειακή σύμβαση με ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, οι Πορτογάλοι είναι αδύνατο να αποφύγουν τη στάση πληρωμών, εκτιμά το πρακτορείο Reuters.

Ενώ η Ισπανία μείωσε το κόστος δανεισμού της, όπως και η Ιταλία, χάρη κυρίως στα αθρόα βραχυπρόθεσμα - 3ετή - δάνεια που παρέσχε η ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας μεγαλώνει, αντιθέτως, εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας ότι οδεύει προς πτώχευση.

Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, 15 ημέρες αφού ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε συνολικά 15 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Πορτογαλίας στην κατηγορία «junk». Αυτό στέρησε από την Πορτογαλία την πρόσβαση στις χρηματαγορές για το ορατό μέλλον. «Εξετάζοντας τα spreads για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, φαίνεται ότι είναι αδύνατον να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές όλο το 2013», αποφαίνεται αναλυτής της JP Morgan. «Εκτιμώ ότι αργότερα φέτος η Πορτογαλία θα προσφύγει σε δεύτερο στη σειρά εξωτερικό δανεισμό».

Το επιτόκιο των ομολόγων της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στο 15% μετά την 13η Ιανουαρίου, όταν ο S&P προέβη στις υποβαθμίσεις. Πρόκειται, πρακτικά, για το διπλάσιο επιτόκιο συγκριτικά με τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας.

Αντίθετα με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η Ιρλανδία μετέτρεψε πέρυσι σε πλεονασματικό το ισοζύγιο πληρωμών της, «κερδίζοντας» εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει το Reuters. «Η Ιρλανδία είναι μια διαφορετική περίπτωση, επειδή ο ιδιωτικός τομέας της είναι εντάξει και παραγωγός εμπορικού πλεονάσματος», εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων στην Standard Life Investments Ρίτσαρντ Μπάτι.

Στις αρχές του 2013 το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας υπολογίζεται ότι θα φθάνει το 119% του ΑΕΠ της. Το 2014 εκφράζονται ελπίδες ότι το Δουβλίνο θα επανέλθει στις χρηματαγορές.

Όμως στην περίπτωση της Πορτογαλίας καταγράφεται πλέον αύξηση των επιτοκίων των διετών και πενταετών ομολόγων της σε 16,7% και 20% αντίστοιχα. Τα επιτόκια για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ενός κράτους υπό κανονικές συνθήκες είναι κατώτερα εκείνων των μακροπρόθεσμων, επειδή ακριβώς με τα δεύτερα αναλαμβάνεται ο κίνδυνος της διακράτησης χρέους για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Αυτό ακριβώς εκτιμά ο Σάιμον Ντέρικ, ο υπεύθυνος στο τμήμα διεθνών συναλλαγών στην Bank of New York Mellon. Ο Ντέρικ σημειώνει τις επιταχυνόμενες πωλήσεις πορτογαλικών κρατικών ομολόγων από τα μέσα Δεκεμβρίου και η ανατίμηση των CDS. Τα ασφάλιστρα των διετών ομολόγων υπερέβησαν ακόμα και εκείνα των πενταετών, λέει. Το ίδιο χρονικό διάστημα, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την ικανότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της χώρας τα προσεχή χρόνια.

Ο Μπάτι - ο επενδυτικός οίκος για τον οποίο εργάζεται διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 233 δισ. δολαρίων ΗΠΑ - προσθέτει ότι «τον ανησυχεί πολύ ό,τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία, καθώς οι αγορές διερωτώνται μήπως η πορτογαλική οικονομία έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική».

«Δε μπόρεσε η Πορτογαλία, προσφάτως, να αναπτυχθεί με τις δυνάμεις της, άραγε σε αυτήν την αντίξοη οικονομική συγκυρία μπορεί να ανταγωνιστεί;», συνοψίζει τέλος.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Οι επενδυτές εστιάζουν στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, όμως παρακολουθούν στενά και την ιταλική και την ισπανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v