
Μείωση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης και φόβους για ύφεση στην Ευρώπη, εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε επίσης ότι τάσσεται κατά των υπερβολικά αυστηρών μέτρων λιτότητας, καθώς επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
Η οικονομική κρίση και η ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, όπου ανοίγουν οι εργασίες του παγκόσμιου φόρουμ με ρεκόρ συμμετοχής 2.600 αρχηγούς κρατών, υπουργούς και οικονομικούς παράγοντες.
«Το ευρώ πρέπει να επιβιώσει, γιατί η εναλλακτική, η διάλυση, θα οδηγούσε σε μια κατάρρευση που η Ευρώπη, ο κόσμος, δεν μπορούν να αντέξουν», εκτιμά ο Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek, μεταδίδει το Bloomberg. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Σόρος στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θα τονίσει ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ» είναι πιθανό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει το 2012.
Ωστόσο, ο Σόρος, κατά το Newsweek, πιστεύει πως το ευρώ θα επιβιώσει. Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια περίοδο «κακού», σύμφωνα με τον κ. Σόρος, ο οποίος προβλέπει χάος και συγκρούσεις στην Ευρώπη, ενώ οι διαδηλώσεις στους δρόμους των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε περιορισμό των κοινωνικών ελευθεριών και σε πιθανή κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Αντιθέτως, ο κ. Σόρος βλέπει ένα «πολύ θετικό» μέλλον για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για να αποφευχθεί η καταστροφή το 2012, δεν θα πρέπει να «χαραμιστούν» οι εμπειρίες του 2011, δηλώνει ο κ. Σόρος σύμφωνα με το Newsweek.
Διαβουλεύσεις γίνονται την ίδια ώρα και στην Ιβηρική χερσόνησο, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να συναντά τον Πορτογάλο ομόλογό του Πάουλο Πάσους Κοέλιου. Οι δύο χώρες συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να βγουν από την κρίση και αρχίζουν μαζί με την Ιταλία να διαμορφώνουν κοινή αντίληψη απέναντι στις Βρυξέλες από τις οποίες ζητούν μεγαλύτερη ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης.
Όμως δεν ήταν η μόνη αντίθεση που εξέφρασαν οι ισπανοί απέναντι στην πολιτική της Γερμανίας. Στο στόχαστρο μπήκε και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ.
«Αν η Ευρώπη είχε αντιδράσει νωρίτερα στην ελληνική κρίση, δεν θα βρισκόμασταν εδώ. Η γερμανίδα καγκελάριος αντιδρά πάντα με ένα τέταρτο καθυστέρηση. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να σώσουμε το ευρώ και η πρώτη απόδειξη είναι η αμοιβαιότητα του χρέους», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο.
Την ενίσχυση των πόρων του μηχανισμού που δεν δέχεται προς το παρόν το Βερολίνο, έχει υποστηρίξει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
Στην Ιταλία πάντως συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι οδηγοί φορτηγών εξακολουθούν να παρατάσσουν τα αυτοκίνητα τους κατά μήκος των οδικών αξόνων και σε πολλούς κόμβους η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Η αγορά αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη καυσίμων και πρώτων υλών, τα ράφια στα σουπερμάρκετ έχουν αδειάσει, ενώ κινδυνεύει και η αγροτική παραγωγή.
Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Την Τρίτη, ο πρόεδρος των καθολικών επισκόπων χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ως αμαρτία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin