
Σκηνές θρίλερ εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη βουλή στην ψήφιση κρίσιμων άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Βουλευτές από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση «έλαμψαν» δια της απουσίας τους ή αρνήθηκαν να ψηφίσουν κρίσιμα άρθρα.
Αποτέλεσμα ήταν να μην περάσει το άρθρο που αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και να γίνει μάχη για την υπερψήφιση άλλων σημείων του νόμου που αφορούν δικηγόρους, συντάξεις και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει κρίσιμη μάχη για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προβληθεί ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν τα δυο κρίσιμα θέματα, οι χθεσινές εξελίξεις αποτελούν σαφές πλήγμα για την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική ήταν η αγωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο κοινοβούλιο περιμένοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον Λουκά Παπαδήμο.
Εντονη ήταν και η ενόχληση του Μαξίμου, κύκλοι του οποίου διέρρεαν πως ανέμεναν διαρροές, δεδομένου πως τα συγκεκριμένα άρθρα αφορούν ισχυρές συντεχνίες (δικηγόροι κ.τλ), όμως δεν ήταν αναμενόμενο αυτές να έχουν τόσο ισχυρή επιρροή στους Βουλευτές.
Οι τελευταίοι έβγαλαν «κόκκινο» στο άρθρο 29 για τα φαρμακεία: σε σύνολο 253 παρόντων βουλευτών, υπέρ τάχθηκαν 101, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν παρόν. Ετσι καταψηφίστηκε. Η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα επανέλθει με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία επι του συγκεκριμένου.
Για το άρθρο εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες που σχετίζονται με την τακτική που ακολούθησε ο κ. Λοβέρδος φέρνοντας το προς ψήφιση την τελευταία στιγμή.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασαν να πουν «όχι» σε περισσότερα του ενός άρθρα. Στην Ν.Δ. οι «διαφωνούντες» επέλεξαν ως επι το πλείστον την τακτική της «απουσίας» προκειμένου και να μην ταχθούν κατά της γραμμής του κόμματος και να μην πουν το «ναι» σε άρθρα.
Σύμφωνα με Το Βήμα μεταξύ των πάνω από 40 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Π. Μπεγλίτης, Βάσω Παπανδρέου, Απ. Κακλαμάνης, Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Σαλαγιάννης, Δ. Λιντζέρης, Δ. Κουσελάς, Άντζελας Γκερέκου, Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Ν. Τσώνης, Πέμη Ζούνη, Ι. Βούρους κ.ά
Τα κρίσιμα άρθρα
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Με άνετη πλειοψηφία εγκρίθηκε το άρθρο 4 που αφού συγχωνεύσεις του Δημόσιου τομέα. Το ίδιο συνέβη και με το άρθρο 5 για την απελευθέρωση των φορτηγών και το άρθρο 7 για την διαχείριση περιουσίας του Δημοσίου. Χωρίς μεγάλες «απώλειες» πέρασαν και τα άρθρα που σχετίζονται με συγχωνεύσεις εταιρειών και την ακίνητη περιουσία του κράτους.
Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με το επόμενο άρθρο που αφορά τη δυνατότητα σύστασης εταιρειών από δικηγόρους, επάγγελμα που «υπερεκπροσωπείται» στη Βουλή. Μόνο 170 βουλευτές ήταν υπέρ, 83 κατά και 11 ψήφισαν παρόν.
Εντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για την περικοπή απολαβών συνταξιούχων, όπου συνολικά τα «όχι» ήταν 74 και τα παρόν 11. Το αρθρο πάντως υπερψηφίστηκε.