Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδέχεται κρίσιμη καμπή ο Κοέλιο

Η Πορτογαλία διέρχεται «μία πραγματικά κρίσιμης καμπής», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κοέλιο, η χώρα του οποίου έχει προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, ο Κοέλιο τόνισε ότι ευελπιστεί μέσα στο 2012 να καταγραφεί εμπορικό πλεόνασμα, καθώς το βάρος έχει στραφεί στις εξαγωγές για να δοθεί η αναγκαία ώθηση στην οικονομία

  • Ant1
Παραδέχεται κρίσιμη καμπή ο Κοέλιο

Η Πορτογαλία διέρχεται «μία πραγματικά κρίσιμης καμπής», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κοέλιο, η χώρα του οποίου έχει προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, ο Κοέλιο τόνισε ότι ευελπιστεί μέσα στο 2012 να καταγραφεί εμπορικό πλεόνασμα, καθώς το βάρος έχει στραφεί στις εξαγωγές για να δοθεί η αναγκαία ώθηση στην οικονομία.

«Διερχόμαστε μία κρίσιμη στιγμή, η οποία καλλιεργεί ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και κατά συνέπεια και της Πορτογαλίας», τόνισε σε κοινοβουλευτική του αγόρευση ο Κοέλιο.

Ο ίδιος επικαλέσθηκε κατά κύριο λόγο τα «προβληματικά νέα» που κατά κανόνα προέρχονται από «την Ελλάδα, ή από κάποιον οίκο αξιολόγησης». Μολαταύτα, ο Κοέλιο έσπευσε να διασκεδάσει την κατήφεια εκφράζοντας μία αισιόδοξη υπόθεση ότι η χώρα του μπορεί να «καταγράψει αυτήν την χρονιά ένα εμπορικό πλεόνασμα, κάτι που δεν έχει γίνει για πολλά χρόνια».

Η Πορτογαλία, που έχει προσφύγει μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην ΕΕ και το ΔΝΤ, εξασφαλίζοντας ένα δάνειο 78 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, στηρίζει πολλά στις εξαγωγές της για να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία της, η οποία προβλέπεται πως θα καταγράψει ύφεση 13,1% το 2012, με την ανεργία να φθάνει το πρωτόγνωρο ποσοστό του 13,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Όμως είμαστε πεπεισμένοι πως η χώρα του θέλει να αντιπαλέψει κάθε εξωτερική δυσκολία», τόνισε ο Κοέλιο, υπενθυμίζοντας τα «σημαντικά αποτελέσματα» που επιτεύχθηκαν από την εφαρμογή των σχεδίου διάσωσης, που περιλαμβάνει κυρίως χρηματοοικονομική λιτότητα και οικονομική σταθερότητα.

Ο Πορτογάλος ηγέτης εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για την συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης και η οποία προβλέπει ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και διευκόλυνση των απολύσεων.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v