
Οι μεταρρυθμίσεις των ταμείων «διάσωσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμφωνήθηκαν και ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες είναι «απαραίτητο να εφαρμοστούν επειγόντως», ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Η ταχεία ανάπτυξη αυτών των εργαλείων είναι τώρα απαραίτητη κατεπειγόντως», ανέφερε το μηνιαίο δελτίο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η ευρωζώνη συμφώνησε να επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αγοράζει ομόλογα κυβερνήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.
Τα κράτη-μέλη της δεσμεύτηκαν παράλληλα να μεγεθύνουν τη λεγόμενη δύναμη πυρός του ΕΤΧΣ από τα 440 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ, μέσω μιας διαδικασίας μόχλευσης. Επιπροσθέτως οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να επισπεύσουν κατά έναν χρόνο, για τον Ιούλιο του 2012, την θέση σε λειτουργία του διαδόχου σχήματος του ΕΤΧΣ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα διαθέτει κεφάλαιο 80 δισ. ευρώ και συνολική δυνατότητα δανεισμού 500 δισ. ευρώ.
Αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Οικονομολόγοι λένε ότι η ανάγκη να αναληφθεί δράση εντάθηκε αφότου το ΕΤΧΣ υποβαθμίστηκε από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's, χάνοντας το τριπλό του Α. Πέραν του ότι απαίτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η ΕΚΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να ενισχύσουν τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και απελευθερώνουν τις αγορές εργασίας.
Η ΕΚΤ, η οποία εδρεύει στην Φρανκφούρτη, ζήτησε επίσης να υπάρξει μια «αναμφισβήτητη και αποτελεσματική» διατύπωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, της συμφωνίας για την δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε διαμαρτυρηθεί ότι το υπό συζήτηση κείμενο «μετριάζει» το περιεχόμενο της συμφωνίας. Με τις κατάλληλες διατυπώσεις, το σύμφωνο θα μπορούσε να αποτελέσει «μια σημαντική συμβολή για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στις χώρες της ευρωζώνης», εκτίμησε η ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι δεν συνέλεξε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι υπάρχει έλλειψη πιστώσεων αλλά επισήμανε ότι τα δεδομένα που διαθέτει φθάνουν ως το Νοέμβριο. «Παρά την μέτρια αύξηση των δανείων οι αριθμοί για τα δάνεια μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ότι οι αυξημένες εντάσεις στις αγορές οδήγησαν σε μεγάλη κάμψη των πιστώσεων στην ευρωζώνη συνολικά», ανέφερε.
Ωστόσο «με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στην προσφορά πιστώσεων μπορεί να εμφανιστούν με καθυστερήσεις, [η] εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση» των μελλοντικών εξελίξεων «απαιτείται», πρόσθεσε.
Συνολικά η ΕΚΤ ανέφερε ότι προβλέπει δυσκολίες για το ενιαίο νόμισμα και την ευρωζώνη, που αντιμετωπίζει μια κρίση χρέους τα τελευταία δύο χρόνια και ξαναμπαίνει τώρα σε ύφεση. «Συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομική προοπτική της ευρωζώνης σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας», ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η οικονομία προέβλεψε ωστόσο θα ανακάμψει «αν και πολύ σταδιακά, στην διάρκεια του 2012».
Υπάρχουν αχνές ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει κρίση χρέους, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. «Βλέπουμε κάποιες αχνές ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα χαμηλό επίπεδο» στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Ντράγκι σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση στο Αμπού Ντάμπι εκπροσώπων των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ και των πετρελαϊκών μοναρχιών του Κόλπου.
Ισχυρή ζήτηση παρατηρήθηκε την Πέμπτη στις δημοπρασίες ισπανικών και γαλλικών ομολόγων και οι δύο χώρες κατάφεραν να δανειστούν με χαμηλότερα επιτόκια, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης του αξιόχρεου 9 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ισπανία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η υποβάθμιση αυτή, η οποία αναμενόταν από τις αγορές, είχε προκαλέσει φόβους για μια αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών αυτών στην αγορά χρέους και για μια νέα επιδείνωση της κρίσης χρέους, η οποία πλήττει την ευρωζώνη από το Δεκέμβριο του 2009.