Ουγγαρία: Πέρασε ο νόμος για την κεντρική τράπεζα

Η βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε την Παρασκευή το νόμο ο οποίος μεταρρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της και άρα εν αμφιβόλω τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της χώρας.

  • Ant1
Ουγγαρία: Πέρασε ο νόμος για την κεντρική τράπεζα

Η βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε την Παρασκευή το νόμο ο οποίος μεταρρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της και άρα εν αμφιβόλω τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της χώρας.

Το νομοθέτημα εντάσσεται στην εκστρατεία της κυβέρνησης του κόμματος Fidesz υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί στους κρατικούς θεσμούς που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες, επενδυτές και την ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προσέθεσε και την δική της φωνή στους επικριτές του νομοθετήματος σε μια επιστολή που είχε στείλει στον Όρμπαν πριν από τα Χριστούγεννα και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή εν μέρει στα ουγγρικά ΜΜΕ.

Οι επενδυτές ανησυχούν κυρίως για την τύχη που θα έχει η προσπάθεια να τεθεί υπό πιο στενό κυβερνητικό έλεγχο η κεντρική τράπεζα, κάτι που ίσως εμποδίσει τη συνέχιση των συνομιλιών με ΕΕ και ΔΝΤ τον Ιανουάριο και η ίδια η τράπεζα περιέγραψε ως απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. «Αυτά τα νέα νομοσχέδια δημιουργούν την πιθανότητα να ασκηθεί επιρροή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας βάσει κυβερνητικών και κομματικών συμφερόντων, κάτι το οποίο […] εναντιώνεται στην βασική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το νομοθέτημα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής νωρίτερα αυτό τον μήνα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ο Όρμπαν απέρριψε το αίτημα της ΕΕ να το αποσύρει, δηλώνοντας πως δεν δέχεται διαταγές από τις Βρυξέλλες.

Ο νέος νόμος εγκρίθηκε στη βουλή με 293 ψήφους (επί συνόλου 386), καθώς το υποστήριξαν το Fidesz και το KDNP, όπως και το ακροδεξιό Jobbik, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι του LMP απείχαν.

Ο Όρμπαν, το δεξιό κόμμα του οποίου κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις εκλογές τον Απρίλιο του 2010, χρησιμοποίησε την πλειοψηφία δύο τρίτων που διαθέτει στη βουλή για να περάσει νόμους που περιόρισαν την ισχύ του ανώτατου δικαστηρίου, ενίσχυσαν τον έλεγχο της κυβέρνησης επί των ΜΜΕ  και αναμόρφωσαν το εκλογικό σύστημα. 

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Άντρας Σίμορ επισήμανε ότι εάν διοριστούν νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και νέος αντιπρόεδρος η κεντρική τράπεζα θα τελεί υπό την εποπτεία ενός «πολιτικού κομισάριου». «[Η ΕΚΤ] έκανε 15 προτάσεις και η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υιοθέτησε τις 13 καλή τη πίστη», δήλωσε ο Όρμπαν στο ραδιοφωνικό σταθμό mr1. «Σε δυο σημεία οι διαφορές μας δεν γεφυρώθηκαν και εάν απαιτηθεί θα υπερασπιστούμε [τη θέση μας] με νομικές διαδικασίες», συνέχισε.

«Κατά την ευρωπαϊκή νοοτροπία η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε ένα ιερό καθεστώς ανεξαρτησίας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Κάθε φορά που υπάρχει μια υποψία κυβερνητικής παρέμβασης οι νευρικές απολήξεις τινάζονται και στέλνουν ένα μήνυμα ως τις Βρυξέλλες».

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει ότι η νέα νομοθεσία παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ, ενδέχεται να λάβει νομικά μέτρα και η υπόθεση να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Όρμπαν είπε ότι η Ουγγαρία διαφωνεί με την ΕΕ για 14 ζητήματα, αλλά υπήρχαν πάνω από 700 διενέξεις συνολικά.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε νέα επιστολή στον Όρμπαν. «Είναι μια εποικοδομητική επιστολή-η Επιτροπή θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης. Αναλύουμε ακόμη τα υλικά που μας έστειλε η Ουγγρική κυβέρνηση και θα παρακολουθήσουμε [την κατάσταση]», είπε ο εκπρόσωπος.

«Θα εξετάσουμε τις νομικές συνέπειες της νέας νομοθεσίας» και το εάν αυτή συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε ακόμα. Η Επιτροπή, επέμεινε, «παραμένει έτοιμη να βοηθήσει την Ουγγαρία να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει ότι θα τεθούν σε διαπραγμάτευση και ζητήματα πολιτικής - περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας - εάν θέλει να αρχίσουν καν οι συνομιλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v