Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικρίσεις από τον Γιούργκεν Σταρκ

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες να αντιμετωπίσει η τράπεζα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη επέκρινε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Σταρκ επιβεβαίωσε ότι ένας λόγος για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του το Σεπτέμβριο ήταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώ

  • Ant1
Επικρίσεις από τον Γιούργκεν Σταρκ

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες να αντιμετωπίσει η τράπεζα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη επέκρινε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Σταρκ επιβεβαίωσε ότι ένας λόγος για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του το Σεπτέμβριο ήταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας.

«Παραιτήθηκα διότι ένιωθα ότι βρισκόταν σε κίνδυνο η προσωπική μου αξιοπιστία. Ήθελα να ταρακουνήσω τις κυβερνήσεις για να ξυπνήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταρκ υποστήριξε ωστόσο ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, που ξανάρχισαν τον Αύγουστο, παραπλάνησαν τους πολιτικούς που θεώρησαν ότι μπορούν να χαλαρώσουν και να μην βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους.

Ειδικότερα οι επικριτές της επέκτασης του προγράμματος ομολόγων επισημαίνουν ότι αντιτίθεται στο καταστατικό της ΕΚΤ, που αποκλείει κάθε περίπτωση η τράπεζα να χρηματοδοτεί κράτη.
Στη συνέντευξή του, ο Σταρκ επέκρινε παράλληλα την πρόθεση των ηγετών της Ε.Ε. να διαθέσουν στο ΔΝΤ επιπρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σταθεροποιηθεί το ευρώ με τον δανεισμό των κρατών της ευρωζώνης που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρεών τους.

Καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη εντείνεται και μόνο οι Αυστριακοί αισθάνονται δικαιωμένοι αφού η Moody’s διατήρησε τα 3Α της χώρας, τουλάχιστον δύο τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας προετοιμάζονται για να κάνουν συναλλαγές στα παλιά νομίσματα των χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Οι τράπεζες αυτές προσπάθησαν να σχεδιάσουν εφεδρικά συστήματα για συναλλαγές σε νομίσματα όπως η λιρέτα, η δραχμή ή το εσκούδο, αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των τεχνικών τμημάτων των τραπεζών αυτών επικοινώνησαν με τη βελγική Swift, την παγκόσμια εταιρεία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών και ζήτησαν τεχνολογική στήριξη αλλά και τους κωδικούς των νομισμάτων, ώστε να προετοιμάσουν ένα σύστημα ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσει η ευρωζώνη, όμως η εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει τέτοιες πληροφορίες, γιατί κάτι τέτοιο θα υποδαύλιζε την κερδοσκοπία και θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v